Törölte a Nagyböjt elnevezést az egyik walesi egyetem

keresztény, katolikus, húsvét, vasárnap, nagyvilág, világ, szent, szentmise
CHICAGO, UNITED STATES - APRIL 9: Cardinal Blase Joseph Cupich leads Easter Mass at St. Francis Borgia Parish on the Northwest Side of Chicago, United States on April 09, 2023. Jacek Boczarski / Anadolu Agency (Photo by Jacek Boczarski / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Mindeközben az iszlám vallás erősödik a térségben.
Vágólapra másolva!

Éles kritika érte a walesi Swansea Egyetemet miután a hagyományos keresztény ünnepekre keresztelt szemesztereit átnevezték. Az eddig Nagyböjtként (húsvét előtti negyven nap) hívott félévet innentől kezdve „tavaszi", az aratási szezon végét jelképező Szent Mihály ünnepét (szeptember 29.) pedig „őszi" félévnek nevezik.

A Swansea Egyetem szóvivője közleményében azt mondta:

A kritikusok azzal vádolták meg az egyetemet, hogy részt vesznek az Egyesült Királyságban zajló kereszténység elleni támadásokban.

A The Telegraphnak nyilatkozva David Jones volt walesi miniszter, jelenlegi konzervatív képviselő a következőket mondta: "Szerintem elég lehangoló, hogy az ország egyetemein nem veszik figyelembe a keresztény hitet."

Alexander Stafford, a Rother-völgyi képviselő hozzátette:

Nem ez az első eset, amikor törölték a kereszténységre utaló kifejezéseket az egyetemi életből, januárban a London School of Economics (LSE) bejelentette, hogy a nagyböjtöt "téli félévre", a Szent Mihály ünnepét "őszi félévre", a húsvétot pedig "tavaszi szünetre" nevezi át.

A keresztény örökség elleni támadások fokozódtak az ateizmus országon belüli térnyerése miatt. A tavalyi népszámlálás szerint Angliában és Walesben az emberek többsége már nem hisz a kereszténységben. A népszámlálás szerint az emberek mindössze 46,2 százaléka vallotta magát kereszténynek, míg az ateizmus és az iszlám feljött a rangsorban.

Bár a társadalmi tényezők nagyban hozzájárultak a 2021-ben végzett népszámláláshoz, a bevándorlás is hozzájárulhatott, mivel az olyan városokat, mint például Birmingham, London, Manchester, Leicester és Luton most kisebbségi többségűként tartják nyilván.