Történelemhamisításon kaptak egy londoni múzeumot

Sarolta királyné, Netflix, Bridgerton
Vágólapra másolva!
Éles kritikák értek egy londoni múzeumot, miután kiderült, hogy a látogatóknak szánt speciális "LMBTQ audio-kalaúz" azt állítja, hogy III. György király felesége fekete volt.
Vágólapra másolva!

A speciális, érzékenyített audio-kalaúzt a Greenwichben található Queen's House-ban használják.

Sarolta királyné, a nemzet első színes bőrű királyi személye volt"

 – állítja a digitális idegenvezető és hivatkozásként egy nagy aranyszoborra hivatkozik, amely Sarolta királynét ábrázolja.

A kalauz ezután kijelenti: 

Igen, jól hallottad. A történelmet író bizonytalan fehér fiúk elfelejtik megemlíteni ezt a részt."

A valóság azonban az, hogy egyáltalán nincs bizonyíték arra, hogy Sarolta királyné, aki német felmenőkkel rendelkezett, nem fehér bőrű európai lett volna.

Úgy tűnik, a dezinformáció egyik alapja az lehet, hogy a népszerű Netflixes sorozatokbanBridgerton, Sarolta királyné – Egy Bridgerton-történet – egy színes bőrű színésznő játssza a királyné szerepét.

A digitális útmutatót egy Christian Adore nevezetű drag előadóművész készítette, aki saját magát "homoszexuális történészként" jellemzi, és aki a történelem "ízletes meleg történeteinek" feltárására vállalkozik.

Nyilvánvalóan nem volt olyan sok ilyen történet, amelyet egy 1600-as évekből származó királyi rezidencián tett túra során el lehetett volna mesélni, ezért az audió-kalaúz azt is állítja, hogy

 I. Jakab király biszexuális volt, 

továbbá azt is mondja, hogy II. Károlynak "valóban modern, progresszív felfogása volt a kapcsolatokról az 1660-as években", mivel számos szeretője volt.

Amikor a látogatók magyarázatot kértek a szokatlan helyről érkező érzékenyítésre, a múzeum közölte, hogy a digitális útmutatót "számos előadóművész adta elő az LMBTQ-történelmi hónap során", és "könnyed szórakoztatásnak szánták". Hozzátették, hogy a kalaúz eredetileg a "Vad Királynők" nevű rendezvény része volt, amelyen "egy fekete előadóművész játszotta Sarolta királynét, ezért került bele ez a szegmens".

A művet nem az RMG munkatársai írták vagy adták elő, és mint előadási darabot, nem »ellenőrizték a tényeket«"

 – jegyezte meg a múzeum.

Az ügyet kommentálva Chris Parry, a Királyi Haditengerészet egykori tisztje azt állította: "Ez a szintű ostobaság egyszerűen lealacsonyítja és bemocskolja a történelmi tudományosság nemzeti hírnevét. Ezek a bohóckodások a tudatlanok összezavarására szolgálnak, és mélységesen rasszisták. Vonják meg a közpénzekből való finanszírozást."

A történelem befeketítésére tett őrült kísérletek közé tartoznak a fekete ókori britekről, rómaiakról, tudósokról, mezolitikus vadászó-gyűjtögetőkről, sőt még az ősi japán szamuráj harcosokról szóló alaptalan állítások is.