Csak mértékkel a feldolgozott hústermékekkel!

vöröshús, marhahús, húskészítmény
Vágólapra másolva!
A virsli, a szalonna, a szalámifélék és egyéb feldolgozott húskészítmények veszélyeire számos kutatás felhívta már a figyelmet. Most egy minden eddiginél átfogóbb, közel félmillió ember bevonásával végzett vizsgálat igazolta, hogy valóban van kapcsolat a feldolgozott húsok fogyasztása és a daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között.
Vágólapra másolva!

Tíz ország 500 ezer lakosának bevonásával készült az az átfogó kutatás, amely igazolta a feldolgozott húskészítmények fogyasztása és az idő előtti halálozás közti kapcsolatot. A Zürichi Egyetem szakemberei megállapították, hogy az idő előtti halálozás kockázata a feldolgozott hústermékek fogyasztásának függvényében növekszik.

Rendkívül nehéz azt meghatározni, hogy kizárólag a húsok és hústermékek mennyiben járulnak hozzá bizonyos betegségek kialakulásához, hiszen nem egyszerű kiszűrni az életmód egyéb tényezőinek szerepét. A vegetáriánusokkal kapcsolatban például a tapasztalatok azt mutatják, hogy az össznépességhez viszonyítva egészségesebben élnek, kevesebb közöttük az elhízott vagy a dohányos, továbbá jellemzően aktívabbak is. Az életmód vagy a táplálkozás egy konkrét elemének, esetünkben a feldolgozott hústermékeknek az egészségre gyakorolt hatásait ezért csak egy kiemelten nagy mintaszámon végzett vizsgálat tudja elkülöníteni- áll a BMC Medicine szakfolyóirat cikkében.

A kutatásból az is kiderült, hogy a sok feldolgozott hústerméket fogyasztók gyakran más egészségtelen döntéseket is hoznak: a legtöbb feldolgozott húst fogyasztó férfiak és nők étrendjében szerepelt például a legkevesebb zöldség és gyümölcs, és rájuk volt a legjellemzőbb a dohányzás is. A sok húskészítményt fogyasztó férfiak a megfigyelések szerint sok alkoholt is ittak. A megállapítások ráadásul azután is helytállónak bizonyultak, hogy a kutatók az eredményeket az egyéb változókkal korrigálták.

Forrás: AFP/John Macdougall
Forrás: AFP/John Macdougall

Bár a daganatos vagy szív- és érrendszeri betegség következtében történő idő előtti elhalálozás kockázata az elfogyasztott húskészítmények mennyiségének függvényében nőhet, nem célszerű a vörös húsokat teljesen kizárni az étrendből. Kis mennyiségben és feldolgozatlan formában a vörös húsnak jótékony hatásai vannak, emellett vitaminok és ásványi anyagok fontos forrása. Feldolgozott formában azonban érdemes mértékkel fogyasztani: a mostani kutatás vezetője szerint az idő előtti halálozások 3 százaléka elkerülhető lenne évente pusztán azzal, hogy a feldolgozott húskészítmények mennyiségét napi 2 dekagramm alá szorítjuk.