Lefúrtak 500 méterre a földi paradicsomban és rengeteg aranyat találtak

Aerial view, reef formation and island, Fiji, South Pacific islands, Pacific aerial AERIAL VIEW BEACH BLUE COLOUR CAST circle coast coastline COLOR color image colour contemporary day daytime distance distant ENVIRONMENT Fiji fijian formation holiday HORI
Aerial view, reef formation and island, Fiji, South Pacific islands, Pacific
Vágólapra másolva!
Egy vállalat kutatásai során értékes aranylerakódásra bukkant a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu szigeten. A leletet az tetszi különösen izgalmassá, hogy a bejelentés szerint az aranylerakódás valóságos vénahálózatba szerveződve, gyakran szabad szemmel is láthatóan fut végig a mélyben.
Vágólapra másolva!

A Lion One nevű vállalat Fidzsi egyik szigetén kutat arany után: mostani közlésük szerint 583 méteres mélységben olyan aranylelőhelyre bukkantak, ahol az érc átlagosan 1 centiméter széles vénákban fut végig a mélyben.

Van, ahol az aranyérc csak néhány milliméternyi, van, ahol akár 2 centiméternyi széles "erezetként" húzódik hosszan a kőzetben.

Rengeteg aranyra bukkantak a Fidzsi-szigetek egyik tagján Forrás: robertharding via AFP/Louise Murray/Louise Murray

A vállalat a rendelkezésre álló adatai alapján úgy becsüli, hogy a Tuvatu-projekt nevű lelőhelyen

legalább 294 ezer unciányi, elsődlegesen kinyerhető arany található, 8,17 gramm tonnánkénti aranytartalommal számolva.

Ez kimagasló érték, ugyanis a legtöbb aranylelőhelyen a tonnánkénti aranykoncentráció nem több, mint néhány gramm.

A cég szerint egyelőre mintákat vesznek a kőzetekből, amelyekben a vénaszerű hálózat mellett, néha szabad szemmel is jól látható aranyrögöcskék helyezkednek el. A Lion One közölte: folytatják a fúrást, egészen a tervezett 1000 méteres mélységig, írja a Mining.com.

A bányaipari vállalat szerint, a sziget igen értékes lelőhelye az aranynak. Számításaik szerint, a térségben, a Navilawa-kaldera alatt (vulkanikus eredetű felszíni képződmény) mintegy 7 kilométeres átmérőjű alkáli aranyrendszer húzódik.

null

null

A bejelentés hatására a cég részvényei jelentős emelkedésnek indultak, a vancuveri vállalat piaci kapitalizációja pedig átlépte a 200 millió kanadai dollárt (közel 45 millárd forint).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!