A vietnámi helyzet miatt aggódhatnak a kávérajongók

kávéfajták, robusta, arabica,
Vágólapra másolva!
Már Vietnám miatt is aggódhatnak a kávérajongók, ahogy az ország legnagyobb városában a koronavírus-járvány miatti korlátozások nehezítik a kávéexportot. A délkelet-ázsiai állam pedig a világ egyik vezető termelője a robusta kávék piacán.
Vágólapra másolva!

Továbbra is utazási korlátozások vannak érvényben a Vietnám legnagyobb településének számító Ho Si Minh-városban, ami a külkereskedelmet is akadályozza – írja a BBC.

Mivel pedig Vietnám a robusta kávéfajta egyik legnagyobb kitermelője az egész világon, a korlátozások a globális kávépiacra is komoly hatással vannak.

A robustát egyébként elsősorban az instant kávékban használják fel.

A kínálati problémákat pedig az is jelzi, hogy a robusta nagykereskedelmi ára idén eddig már nagyjából 50 százalékkal emelkedett.

A vietnámi korlátozások is csökkentik a globális kávékínálatot Forrás: Origo

Ráadásul a lezárások csak tetézik az eddig is meglévő külkereskedelmi gondokat, mivel már korábban is súlyos probléma volt a konténerhiány a tengeri szállítmányozásban.

A város emellett a Kína és Európa között futó kereskedelmi hálózat egyik kulcsfontosságú pontja, vagyis a kávén kívül is fontos szerepe van a nemzetközi kereskedelemben.

Nem véletlen, hogy több vietnámi iparági szereplő kérésére a kormány már utasította a regionális hatóságokat, hogy ha lehetséges, oldják fel a szükségtelen kereskedelmi korlátozásokat.

A vietnámi helyzet azonban nem az egyetlen, amely manapság a kávépiacot sújtja. A prémium arabica kávéfajta legnagyobb termelőjének számító Brazíliában például szárazság és 1994 óta nem látott fagy csökkentette a termést. Ezek eredményeként pedig közel 7 éve nem látott csúcsra emelkedett a nyers kávébab ára.