Kiderült, milyen hosszú lehet a fővárostól északra létesülő új Duna-híd

Tahitótfalu
Vágólapra másolva!
Áprilisban jelent meg a váci új Duna-híd előkészítése érdekében közzétett ajánlati felhívás az uniós közbeszerzések honlapján. A jelentős hídberuházás a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. égisze alatt zajlik, és most kihirdették a nyertes tervezőket.
Vágólapra másolva!

A Magyarépítők.hu cikke arról számolt be, hogy az UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt., illetve a Roden Mérnöki Iroda Kft. készítheti el a hídhoz kapcsolódó döntéselőkészítő tanulmányt, tanulmánytervet és környezeti hatástanulmányt.

Jelenleg csak egyetlen hídon lehet a Szentendrei-szigetre behajtani Tahitótfalunál.

Ez a helyzet változhat meg az új híd segítségével, amely összekötné a szigeten keresztül a forgalmas M2-es autóút sződligeti csomópontját a 11-es főúttal.

Jelenleg ezen a hídon lehet átjutni Tahitótfalunál a Szentendrei-szigetre Forrás: Droneandy/Shutterstock

Ugyanakkor a tanulmány "az összes számba jöhető, más átvezetési pontok vizsgálatára is kiterjedően készül mindkét Duna-ágon, a hajózhatósági-, árvíz- és vízbázis védelmi követelmények figyelembe vételével". A Duna főágán (ez a Vác térségében futó baloldali ág) várhatóan - az átkelés helyétől függően – minimálisan 600 méter szerkezeti hosszúságú és a hajózási paramétereknek megfelelő, minimálisan 120-180 méteres hídnyílásokkal épített hídszerkezet előkészítése szükséges.

Emellett az ajánlati felhívás szerint vizsgálandó a Tahi kisági kapcsolat a 11-es főútig.

A szakasz tervezett hossza körülbelül 16 kilométernyi új, egybefüggő út – a szükséges körforgalom és/vagy útcsatlakozás kialakításának vizsgálatával, alternatívák feltárásával a Szentendrei-Dunaág keresztezésére is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!