Áder János tanórájával kezdődött a Fenntarthatósági Témahét

Áder, elnöki tanóra
Vágólapra másolva!
Április 25-29. között rendezik meg a 7. Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet. A rendezvénysorozat Áder János Piarista Gimnáziumban rendezett tanórájával veszi kezdetét. A Témahéten határon innen és túl több mint 1700 iskola 360 ezer diákja foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével. A program sikerét a fenntarthatóságért elkötelezett szervezetek és szakemberek aktív részvétele és támogatása biztosítja.
Vágólapra másolva!

A fenntarthatóság korunk egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése. Milyen világban élünk 10, 20, 50 év múlva és mit teszünk azért, hogy élhető maradjon a bolygónk? A Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét egy komplex szemléletformálási program, ami a jövő generációját, a diákokat szólítja meg iskolai és iskolán kívüli tanórákkal, programokkal, aktivitásokkal. A program minden évben a Föld Napja körül kerül megrendezésre és egy hétig tart. A célja, hogy riogatás helyett a diákoknak bemutassa az összefüggéseket, rendszerszemléletet adjon, ébressze rá őket az egyéni felelőségükre és a cselekvési lehetőségükre!

A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke a kezdetektől Áder János, aki minden évben aktívan részt vesz a Témahét programjaiban egy-egy középiskolásoknak szóló tanóra megtartásával. Idén két tanórát tart, egyet a határon túl, a komáromi Selye János Gimnáziumban, egyet a budapesti Piarista Gimnáziumban, ez utóbbit a teljes Kárpát-medencében élőben közvetítik a szervezők.

Áder János tanórát tart a komáromi Selye János Gimnáziumban (2022. április 22.) Forrás: Myneverlandphoto / Pontvelem Nonprofit Kft.

Idén április 25-én az elnöki tanórával kezdődik a Fenntarthatósági Témahét Forrás: PontVelem Nonprofit Kft.

Az alábbi videóban megtekintheti Áder János online tanóráját, melyet az Origo élőben közvetített:

A Fenntarthatósági Témahét minden évben három kérdést jár körbe, idén a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás került a fókuszba. Az elnöki tanóra középpontjában is a víz volt, Áder János részletesen bemutatta a vízzel kapcsolatos három kritikus kérdést: a sok víz (áradások), a kevés víz (aszályok) és a szennyezett víz problémáját, tanulságos nemzetközi és hazai példákkal illusztrálva az előadását.

Áder János tanórát tart a komáromi Selye János Gimnáziumban (2022. április 22.) Forrás: Myneverlandphoto / Pontvelem Nonprofit Kft.

A programot szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője, Matolcsy Miklós szerint a Fenntarthatósági Témahét sikerének egyik kulcsa a fenntarthatóságért elkötelezett szakmai szervezetek és szakemberek széles körű bevonása a tananyagok, programok, aktivitások kialakításába. A témában érintett meghatározó kormányzati szervek, szakmai alapítványok, egyesületek, civil szerezetek, egyetemek és nagyvállalatok sora vesz részt támogatóként a program formálásában.

Matolcsy Miklós megnyitja az elnöki tanórát a komáromi Selye János Gimnáziumban (2022. április 22.) Forrás: Myneverlandphoto / Pontvelem Nonprofit Kft.

A kiemelt témák iskolai feldolgozásához a szervezők korosztályhoz igazított tanóravázlatokat, projektterveket biztosítanak a tanároknak, idén több mint 50 óravázlatból válogathatnak a pedagógusok. A tanórák élményszerű megtartását a kiemelt témákat bemutató közel húsz 15-20 perces kisfilm is segíti. A pedagógusok felkészülését személyes és online képzésekkel is támogatták a szervezők, 22 helyszínen közel 600 tanár, az online webináriumokon további 250 tanár vett részt a felkészítő képzéseken, közülük sokan a határon túli magyar iskolákból érkeztek.

A fenntarthatóság tanítását a 2021-ben útjára indított Zöld Föld komplex fenntarthatósági oktatási program is támogatja, a tankönyv, munkafüzet, tanári módszertani kézikönyv a középiskolák 9-10-es és 11-12-es évfolyamai számára érhetők el. A Zöld Föld beépül a Fenntarthatósági Témahét tematikájába is, előadásában Áder János is kitért az új programra.

Áder János tanórát tart a komáromi Selye János Gimnáziumban (2022. április 22.) Forrás: Myneverlandphoto / PontVelem Nonprofit Kft.

A Fenntarthatósági Témahét keretében a tanórákon túl a diákok számos versenyen, pályázaton, határokon átívelő közös gondolkodásra és cselekvésre ösztönző programon vehetnek még részt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2022. április 25–29. közötti hétre hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!