Új szörnyeteg jelent meg a tengereken

MSC Irina, konténerszállító hajó
MSC Irina, konténerszállító hajó
Vágólapra másolva!
Egy kínai hajógyár felépítette a világ jelenleg legnagyobb konténerszállító hajóját, amely 24.346 TEU kapacitású - írja a gCaptain hajózási szakportál.
Vágólapra másolva!

A kínai Yangzijiang hajóépítő vállalat március 9-én adta át az MSC Irina-t, a világ vélhetően legnagyobb kapacitású konténerhajóját az MSC Mediterranean Shipping Company-nak.

A hajó a meghirdetett 24.346 TEU szállítókapacitásával a világ legnagyobb konténerhajója nem hivatalos címet viseli.

MSC Irina, konténerszállító hajó Forrás: Yangzijiang Shipbuilding

A TEU (twenty-foot equivalent unit) a szállítmányozásban használt fogalom, mellyel a konténerforgalom nagyságát határozzák meg. A TEU a 20 láb hosszúságú fém konténert jelöli. Az egységkonténer szélessége általában nyolc láb, ami körülbelül 12 regisztertonnának és kb. 34 m³-nek felel meg.

A Yangzijiang Shipbuilding által közzétett információk szerint az MSC Irina az első az épülő hat hajóból álló sorozatban.

Ugyanezen a napon átadták még a 24.116 TEU kapacitású MSC Tessa-t is, amelyet Sanghajban épített a Kínai Állami Hajóépítő Vállalat Hudong-Zhonghua-i kirendeltsége (CSSC).

Mindkét hajó 399,99 méter hosszú, az MSC Irina azonban picivel keskenyebb, hiszen csupán 61,3 méteres széltartó gerendával rendelkezik, szemben az MSC Tessa 61,5 méteres gerendájával.

Az átadások a 24.000 TEU osztályú hajók egyre növekvő listáját gyarapítják, az első ilyen az Ever Alot volt. Az MSC Irina kivételével a felsorolt hajók mindegyikét a CSSC leányvállalatai építették, ami megerősíti, hogy Kína, és különösen a kínai állami hajógyárak világelsőnek számítanak a legnagyobb konténerszállító hajók építésében.