Elképesztő összegért kelt el a Titanic ikonikus ajtaja, amire nem fért fel DiCaprio

Vágólapra másolva!
Rengeteg pénzt fizettek azért a díszletként használt ajtóért, mely az 1997-es Titanic című film végén kapott nagy jelentőséget: ez volt az a fadarab, mely a cselekmény szerint megmenti a már elsüllyedt luxushajón utazó Rose karakterét. A rajongók mai napig vitatkoznak azon, hogy a nő szerelme, Jake, miért nem kapaszkodott fel mellé, hogy ezzel ő is megmeneküljön.
Vágólapra másolva!

718.750 dollárt, azaz nagyjából 262 millió forintot fizettek egy nemrég lezajlott árverésen azért a kellékért, mely az 1997-es Titanic című film végén tűnt fel. A cselekmény szerint a női főszereplő, Rose, a hajó hullámsírba merülése után erre, egy ajtóra felfeküdve éli túl a katasztrófát. Szerelme, Jack, mellette, a jeges vízben az ajtóba kapaszkodik, amíg szervezete fel nem adja a küzdelmet, és alá nem merül.

A jelenetet azóta rengeteget elemezték és elemzik a mai napig. Sokan hiteltelennek tartják azt, hogy az ajtóra Jack is felfért volna, így túlélhette volna maga is a katasztrófát. Mások szerint viszont ketten nem fértek volna el a fadarabon, és Jack az önfeláldozást választotta, hogy Rose esélyt kapjon az életben maradásra.

A jelenetből kivágott kép:

image

Nem is ajtó volt, ami megmentette Rose életét

A film rendezője, James Cameron egy 2012-es interjúban elárulta, hogy naponta tucatnyi e-mailt kap, amiben a rajongók a kérdéses jelenetet firtatják. A rendező már akkor rövidre zárta a vitát: azt mondta, hogy a forgatókönyv egyértelmű volt, Jack karakterének meg kellett halnia a film végén. Azt is mondta, 

elképzelhető, hogy a jelenethez használt kellék mérete némileg nagyobb lett, mint kellett volna, és ez okozta a zavart, de ez pusztán technikai kértés.

A mostani aukciót szervező Heritage Auctions pedig elárulta azt is, hogy Rose valójában nem egy ajtón menekült meg. A 2,4 méter hosszú és 1 méter széles fadarab ugyanis 

nem ajtó volt, hanem egy olyan fából készített panel,

 mely az 1912-es tragédia után kiemelt roncsdarabok egyike alapján készült. 

Óriási pénzek forogtak az aukción

A legendás filmes kellék vevőjének személyazonossága nem derült ki. 

Az aukció egyékbént kiemelkedően sikeres volt, a szervezők közlése szerint 

15,68 millió dollár értékben adtak el korábbi nagysikerű filmek kellékeiből számos legendás darabot. 

Például az ostor, melyet a Harrison Ford által játszott karakter használt az Indiana Jones és a végzet temploma című kalandfilmben, 525.000 ezer dollárért kelt el.