Van olyan ország, ahol 800 évet kell várni az adóhivatalra

Vágólapra másolva!
Több mint a duplájára, éves viszonylatban összesen 800 évre nőtt a várakozási idő, amit a brit állampolgárok várakozással töltenek akkor, ha telefonon szeretnének beszélni egy adóhivatali ügyintézővel. A jelentések szerint sokan beleunnak a várakozásba, ezzel pedig a sikertelen hívások arányát növelik a statisztikákon belül.
Vágólapra másolva!

Többszörösére nőtt néhány év alatt a telefonos várakozási idő a brit adóhivatalnál – írja a Guardian a National Audit Office (NAO) jelentésére hivatkozva. A NAO egy, a kormányzattól függetlenül működő, de annak munkáját szakmai elemzésekkel támogató szervezet, mely elsősorban a brit állami és közszolgáltatások elemzésével, hiányosságaik feltárásával foglalkozik.

Közlésük szerint a brit adóhivatal immár évek óta romló tendenciát mutat a telefonos ügyfélkiszolgálás eredményeiben. Egy korábbi vizsgálat eredményei alapján úgy találták, hogy az elmúlt öt évben a telefonos várakozási idő 350 százalékkal nőtt az adóhivatalnál. 

Az adófizetők összesen 798 évet töltöttek el azzal 2022-23-ban, hogy a telefonos ügyintézőre várjanak, ami több mint kétszerese a 2019-20-ra számított értéknek. 

A hosszabb várakozási idő maga után vonja azt, hogy az ügyfelek által indított hívások számán belül nő a sikertelen hívások száma – azaz azoké, melyekben az állampolgárok, megunva a várakozást, bontják a vonalat, mielőtt ügyintézőhöz kapcsolnák őket. 

A NAO adatai szerint a 2023-24-es adóév első 11 hónapjában csak a telefonálók nagyjából kétharmada (67,2 százalék) beszélt ügyintézővel telefonon. 

Ez jelentős arányú csökkenés a két évvel ezelőtti, 77 százalékos arányhoz képest, és jóval elmarad a kitűzött 85 százalékos célaránytól.

callcenter, call center, telefon, ügyfélszolgálat
Egyre nehezebb telefonon kapcsolatba lépni a brit adóhivatallal (illusztráció)
Fotó: Shutterstock 

A várakozási idő eközben átlagosan 23 percre nőtt a mostani adóévben, ami szintén jelentős növekedés ahhoz képest, hogy 2018-19-ben még csak átlagosan öt percet kellett várni egy telefonálónak.

A NAO kommentárjában közölte, hogy az adóhivatal telefonos ügyfélkiszolgálási szintje folyamatosan romlott az elmúlt években, a telefonos rendszer nem tölti be azt a szerepet, amit szántak neki.

Bár a brit adóhatóság próbálja a digitális, online csatornáira terelni az állampolgárok adóügyeinek intézését, a némileg összetettebb kérdések esetén még elkerülhetetlen az élőszavas, telefonos ügyintézés. Az új brit adórendelkezések sok kérdést vetettek fel, különösen azok esetében, akik több állásban dolgoznak, vagy főállásuk mellett vállalkozásuk is van, illetve teljesen szabadúszók, és megbízásokkal végeznek csak munkát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!