Oroszország elképesztő mennyiségű gázt szállít Kínába

Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS POLITICAL CRISIS LOGO BUILDING EXTERIOR VIEW ILLUSTRATION FLAG
General view of the Russian natural gas monopoly gaint Gazprom headquarters with their flag in Moscow, 03 January 2006. Russian Prime Minister Mikhail Fradkov called on the European Union Tuesday to put pressure on Ukraine to ensure full supplies of Russian natural gas transit to European countries, in a message to Brussels quoted by the RIA-Novosti news agency. Russia's state-controlled energy firm Gazprom accused Ukraine Tuesday of siphoning off 118.7 million cubic metres of natural gas destined for European countries on January 2. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Új napi gázszállítási rekordot döntött szerdán Kína irányába a Gazprom. Ezt az orosz energetikai óriás jelentette be, azt azonban nem közölte, hogy pontosan milyen mennyiséget szállított a Szibéria Ereje vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!

Azt viszont tudatta a Gazprom, hogy tavaly összesen 22,7 milliárd köbméternyi gázt exportált a vezetéken a világ második legnagyobb gazdaságába; ez majdnem a másfélszerese a 2022-es, több mint 15,4 milliárd köbméternek.

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy

Oroszország a Kínába irányuló szállításokkal kompenzálja az európai gázeladásokat az ukrajnai háború kitörése óta, ami miatt a Nyugat szankciókkal sújtotta Moszkvát,

és mindent megtesz, hogy megszüntesse orosz energiafüggőségét.

Csúcsot döntött a Gazprom Kínába irányuló gázszállítása Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A Gazprom közlése szerint a Kínába irányuló 2023-as gázexport 700 millió köbméterrel, vagyis 3,2 százalékkal haladta meg a szerződéses mennyiséget - írja a Világgazdaság. Azt is megerősítették, hogy a Szibéria Ereje a terveknek megfelelően 2025-ben éri el a teljes, évi 38 milliárd köbméteres kapacitást.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.