A Fidesz elhalasztaná az EP-vitát

Vágólapra másolva!
A Fidesz azt javasolja, hogy később tárgyalja a parlament az európai parlamenti választásokról szóló törvény azon részét, amely a külképviseleteken történő szavazással foglalkozik. A pártok a javaslat ezen részén vitatkoznak hetek óta. Az MSZP szerint ha későbbre teszik a vitát, akkor reménytelenné válhat a megegyezés.
Vágólapra másolva!

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: azt javasolják, hogy külön tárgyalja meg a parlament az európai parlamenti választásokról készülő törvény azon részét, amely a külképviseleteken történő szavazást szabályozná. Az ellenzéki politikus szerint ha ezt a pártok között konfliktust eredményező kérdést később tárgyalnák, akkor magát a törvényt gyorsabban el tudnák fogadni, és hamarabb megkezdődhetne a felkészülés a 2004 nyarán rendezendő választásokra. Áder közölte azt is, hogy a keddi négypárti egyeztetésre ezt a javaslatot fogják beterjeszteni.

A kétharmados támogatást igénylő törvényjavaslatról régóta folyik a vita, az eredeti tervezetet múlt héfőn az ellenzék leszavazta. Az ellenzék és a kormányoldal között az okozza a konfliktust, hogy nem tudnak megegyezni arról, miként történjen a külképviseleteken a szavazás. A Fidesz már korábban elutasította azt a javaslatot, hogy elektronikus módon szavazzanak a hetven különböző országban található külképviseleten.

Áder hétfői tájékoztatóján megjegyezte: "nemtelen, alaptalan rágalomhadjárat" indult a Fidesz ellen az európai parlamenti választásokról szóló törvény kapcsán. A frakcióvezető szerint ugyanis nem igaz, hogy a Fidesz azt javasolta volna, hogy pártdelegáltak állami pénzen utazhassanak a külképviseleteken felállítandó szavazatszámláló bizottságokba. Állítása szerint ők amellett érveltek, hogy pártpénzen utazzanak a delegáltak, vagy pedig az adott országban élő magyarok legyenek a bizottságok tagjai.

Avarkeszi Dezső szocialista politikus Áder bejelentésével kapcsolatban az [origo]-nak elmondta: az MSZP nem örül a Fidesz javaslatának. Avarkeszi hozzátette: a Fidesz azt a kormányzati javaslatot már nem utasíthatja vissza, amely szerint sorsolással választanák ki a szavazatszámláló bizottságok tagjait. A szocialista politikus szerint ha a Fidesz kérésének megfelelően később tárgyalják meg a törvényjavaslat konfliktusos részét, akkor reménytelenné válhat a megegyezés.

Az Áder által említett rágalomhadjáratról Avarkeszi azt mondta: a Fidesznek volt olyan javaslata, amely szerint pártdelegáltakból álljanak fel a szavazatszámláló bizottságok. Avarkeszi emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki párt javaslatában az állt, hogy ne az Országos Választási Bizottság delegáltjai legyenek a bizottságok tagjai, hanem a pártok által kijelölt személyek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!