A kormányhivatal nem kért az ovisokból

Nógrádi Zoltán,polgármester, Mórahalom
Mórahalom, 2012. december 15. Nógrádi Zoltán fideszes polgármester beszél az új mórahalomi városháza megnyitóján 2012. december 15-én. A homokháti kisvárosban 937 millió forintból, uniós támogatással épült új városközpont. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Nem a mórahalmi kormányhivatal akarta, hogy óvodások énekeljék meg a kormányablak munkáját – ezt a helyi önkormányzat szervezte így. A gyerekek szereplését jogszerű, de visszataszító, pártállami időket idéző ötletnek nevezték az Origónak nyilatkozó érdekvédők.
Vágólapra másolva!

Nem mi kértük az ovis produkciót a kormányablak megnyitójára, az önkormányzat készült így az eseményre – mondta el az Origónak Szántó Mária, a mórahalmi járási kormányhivatal hivatalvezetője.

Csengő gyerekhangok

Mint hétfőn elsőként beszámoltunk róla, a mórahalmi ovisok is szerepeltek a települési kormányablak március 6-i ünnepélyes átadóján. A láthatóan gondosan betanított gyerekek konkrét hivatali ügymeneteket adtak elő, majd kántálva elszavalták: "Hálával tartozunk szüleink nevében, mert szívesen segítenek családunk ügyében."

Az előadásról a Youtube-ra feltöltött videót később törölték cikkünk megjelenése után, szemfüles felhasználók ugyanakkor lementették a felvételt, ami alább megnézhető.

Ők csak kedveskedtek

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester szerint az óvodások előadása teljesen természetes, gyakran kedveskednek így a település beruházóinak, fejlesztőinek – másrészt, szereplésük jogszerűen történt. A polgármester állítása szerint a szülők engedélyüket adták a produkcióhoz, és hozzájárult az egyébként önkormányzati fenntartású óvoda is.

Nógrádi Zoltán szerint természetes, ha óvodások előadásával kedveskednek a kormányablak átadásán Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nógrádi Zoltán nem először kerül az országos médiafigyelem középpontjába, legutóbb a mórahalmi román vendégmunkások miatt foglalkozott vele hosszabban a sajtó.

Kézről kézre

Az Origo kíváncsi lett volna arra, ki találta ki, hogy óvodások lépjenek fel az átadón, és ki állította össze a műsort, az óvodától azonban csak annyit tudtunk meg, hogy minden szülői engedéllyel történt, a részletekért pedig a mórahalmi televízió ügyvezető-igazgatójához irányítottak minket. Duka Félix sem árult el többet, mondván, ez az önkormányzathoz vagy a polgármesterhez tartozik. A települést vezető Nógrádi Zoltán csak annyit közölt, hogy a fellépés az önkormányzat ötlete volt.

Ez visszataszító!

Lehet, hogy jogszerű, de ettől még etikátlan, sőt, visszataszító a gyerekek bevonása – mondta kérdésünkre Mendrey László.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke etikátlannak nevezte a történteket Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvodások nem tudták, miért és mit kell szavalniuk, nincsenek tisztában a hivatalt dicsőítő sorok jelentésével.

Mint az ötvenes években

Mélységesen felháborítónak tartja a szerinte az 50-60-as évek hangulatát idéző ünnepséget Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint Mórahalmon túllőttek a célon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Normális körülmények között nincs baj azzal, ha az önkormányzat a helyi óvoda fellépését kéri, de itt borzasztóan túllőttek a célon, egyszerűen felhasználták a gyerekeket" – vélekedett a szakszervezeti vezető. Mint mondta, a szülőnek joga kell, hogy legyen beleszólni a gyerek iskolai oktatásába-nevelésébe, még ha ezt a jogot az utóbbi években próbálják is csorbítani.

Lyukas a törvény

Az alapvető jogok biztosának hivatalától megtudtuk, a köznevelési törvény gyakorlatilag nem szabályozza egyértelműen, hogy a tanulók milyen ünnepségen, rendezvényeken vehetnek részt. Erről az adott intézmény igazgatója, jelen esetben a mórahalmi óvoda vezetője dönthet, a szülők hozzájárulásával.

Pályázati versike

A Délmagyar.hu felfedezte, hogy a vers, amit az óvodásokkal elszavaltattak, Kovács Katalin műve – a szöveg a Hungarofest Nonprofit Kft. és a megyei és fővárosi kormányhivatalok közös pályázatára érkezett be, még 2011-ben, a tenderrel a kormányablakokat próbálták népszerűsíteni.

A vers teljes szövege:

Mi is az a kormányablak?

Kovács Katalin verse

Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak,
Nálam nagyobbak és okosabbak is vannak.

Megkérdeztem apát, ő csak annyit mondott:
"Egy hely, mely levesz a vállunkról sok gondot."
Nem értettem, milyen gondot, és milyen vállakról,
Odamentem anyához, biztosan válaszol.
"Anyakönyvi kivonat van minden babának,
a lakcímekhez pedig lakcímkártyák járnak.
Ha nagy leszel, és majd saját autót vásárolsz,
az átíratás miatt mehetsz az ablakhoz.
A forgalmi, jogosítvány mind fontos irat,
a beszerzése mind az emberre marad."

Még sok dolog lehet, de nekem elég ennyi.
A kormányablak munkája biztosan nem semmi.

Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak,
nálam okosabbak és nagyobbak is vannak.
Mégis úgy gondolom, egy nagyon fontos dolog,
Szükség lesz rá addig, amíg a Föld forog.

Politikai pedofília?

Élesen kirohant a mórahalmi óvodás produkció miatt az MSZP is. "Tiltakozunk az ellen, hogy a Fidesz politikai pedofíliával óvodás gyermekeket kormánypropagandára használ! A mórahalmi kormányablak megnyitóján helyi óvodás gyerekek verseltek és énekeltek a kormányablakról, és az ügymenetet imitáló jeleneteket is előadtak. Mindez a fideszes polgármester „kérésére" történt, és a jelek szerint a váci eset nem példa nélküli!" - írta közleményében Bangóné Borbély Ildikó, szocialista országgyűlési képviselő.

Ugyanakkor kormányfőként Gyurcsány Ferenc is kereste a gyerekek társaságát: 2007-ben például a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskolába látogatott, ahol megtekintett egy földrajzórát, és barátkozott a tanulókkal.