A kormány célja, hogy lebontsa az üldözött keresztényeket körülvevő hallgatás falát

Azbej Tristan, Emberi Erőforrások Minisztériuma, üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár
Budapest, 2017. október 13. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítséért felelős helyettes államtitkár a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján Budapesten 2017. október 13-án. A világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Magyarország célja, hogy lebontsa az üldözött keresztényeket körülvevő hallgatás falát - jelentette ki Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps (Magyarország Segít) című program megvalósításáért felelős államtitkárság vezetője Washingtonban csütörtökön, miután részt vett az évente megrendezett nemzetközi imareggelin.
Vágólapra másolva!

A washingtoni imareggeli jelentős politikai esemény: az idén is

a világ több mint 140 országából érkeztek meghívottak az amerikai fővárosba.

Azbej Tristan kiemelte annak fontosságát, hogy a több napon keresztül tartó, ökumenikus programon különböző vagy éppen egymással ellentétes nézeteket valló, egymással küzdő politikusok és vallási személyiségek vesznek részt, de félretéve különbözőségeiket a hit emberi kapcsolatokat fejlesztő tanításaira összpontosítanak.

"Nem tagadom, a rendezvény spirituális vonatkozása is vonzott, de

valamint újabb barátokat, támogatókat, szövetségeseket szerezzek Magyarországnak" - mondta az államtitkár.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps (Magyarország Segít) című program megvalósításáért felelős államtitkárság vezetője. Forrás: MTI/Kovács Attila

A politikus sikeresnek nevezte tárgyalásait, amelyek során az amerikai kormányzat tagjaival is egyeztetett.

"Arról tárgyaltunk, hogy Magyarország milyen módon kapcsolódhat be a vallásszabadság védelmét szolgáló, az Egyesült Államok vezette nemzetközi törekvésekbe.

- fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy sokan hajlamosak szemet hunyni a keresztényüldözés felett. Mint mondta: "ennek különböző, szerintünk immorális indíttatásai vannak".

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország azzal a sajátos gyakorlatával is hozzájárulhat az amerikai kezdeményezéshez, amelyet más kormányzatok a nemzetközi segélyezésben nem alkalmaznak.

"A mi módszerünk lényege az, hogy közvetlenül dolgozunk együtt egyházi intézményekkel, illetve úgynevezett hitelvű jószolgálati szervezetekkel" - szögezte le.

Azbej Tristan utalt arra is, hogy

az amerikai partnerek bevallottan több mindent átvettek a Hungary Helps programból.

A közös iraki tapasztalatokról és az újabb együttműködési lehetőségekről tárgyalt - mások mellett - a külügyminisztérium magyar származású államtitkárával, Tibor Naggyal. A tárgyalásoknak köszönhetően várhatóan magyar-amerikai együttműködés lesz az Afrikában üldözött keresztények védelmében is.

Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány egyedül képtelen megmenteni a több mint 80 országban diszkriminált, üldözött keresztényeket, és ezt senki nem is várhatja el tőle. "Küldetésünk célja, hogy más kormányzatokat is mozgósítsunk az ügy érdekében. Ehhez pedig el kell érnünk a keresztényüldözés jelensége köré épített hallgatás falának lebontását" - fogalmazott.
Hozzáfűzte:

a keresztényüldözést jó néhányan tagadják, pedig tények igazolják, hogy 250 millió embert üldöznek keresztény hite miatt.

"Ezért az imareggeli egyik mellékrendezvényén, amelyet a Save the Persecuted Christians Alliance (Védelmezd az Üldözött Keresztényeket Szövetség) nevű amerikai szervezet rendezett, előadást tartottam a Hungary Helps programról, tapasztalatainkról" - mondta Azbej Tristan.

Kiemelte: "tanúságtevőkkel és itteni véleményvezérekkel találkozva megegyeztünk abban, ahhoz, hogy a világ figyelmét erre a problémára irányítsuk, hogy tetteket provokáljunk ki, nagyon sokaknak kell kiállniuk az üldözött keresztények mellett,

Arra a kérdésre, mennyire bővíti Magyarország lehetőségeit a keresztények megsegítésében csatlakozása a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez, Azbej Tristan azt mondta: nagyon fontos üzenet volt, hogy

Magyarország az Európai Unió tagállamai közül elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez.

"Ezzel ismét megerősítettük, hogy az amerikai kormányzat kiemelt partnerként tekint Magyarországra a vallásszabadság melletti küzdelemben" - szögezte le. Egyúttal érdekes tendenciának nevezte, hogy a kezdeményezéshez főleg a kelet-közép-európai tagállamok csatlakoztak.

Az Európai Unió részéről várható reakciókról szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország más csatornák révén is szeretné befolyásolni a közösség nemzetközi segélyezési politikáját.

Vagy kicsinyítették, vagy tagadták a keresztényüldözés létezését. Nekünk az a célunk, hogy foglalkozzanak a szomszédos régiókban szenvedők millióival, hiszen ha az Európai Unió fajsúlyos nemzetközi szereplő akar lenni, akkor humanitárius téren is annak kell lennie. Ezért is szorgalmazzuk, hogy vegyék át azt a magyar gyakorlatot, amely az álláspontunk szerint sok esetben az egyedüli lehetőség az európai adományok eljuttatására a sérülékeny közösségekhez" - mondta Azbej Tristan.