Azonosítanák Mátyás király csontjait

Mátyás-kút, Mátyás kútja, budai Vár
Budapest, 2020. szeptember 2. A Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút), a Stróbl Alajos szobrászművész által készített műemlék a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 2-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Új kutatásokba kezd a Magyarságkutató Intézet, amellyel esély nyílik rá, hogy meg lehessen állapítani a Hunyadi-család, így Mátyás király származását. A vizsgálatról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós is jelen volt Horvátországban, ahol feltárták Corvin János és fia, Corvin Kristóf csontvázait, DNS-mintát is vettek belőlük. Kásler szerint a történelmünket meghatározó, kiemelkedő uralkodókkal, politikusokkal, hadvezérekkel, államférfiakkal foglalkozunk kell. Közéjük tartozik egyik legjelentősebb királyunk, Hunyadi Mátyás is. Mátyás csontjai valahol a székesfehérvári osszáriumban kallódnak, ahol más királycsontok is vannak, azonosítatlanul. A végső cél, hogy ezeket a maradványokat azonosítani tudják

és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva helyezzék az uralkodókat örök nyugalomra.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút) a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A most kezdődő kutatással meg akarják határozni Mátyás király férfiágon öröklődő genetikai markereit, mellyel megtudhatjuk végre, hogy honnan származik és milyen eredetű a Hunyadi-család, illetve remélhetőleg az is megállapítható lesz, hogy az osszáriumban őrzött maradványok közül melyek tartoznak Mátyáshoz - mondta a miniszter.

A mostani vizsgálatok egzakt módon fogják bizonyítani a Hunyadiak származását, hisz ugyanazt az archeogenetikai módszert használják, amivel korábban III. Béla csontjainak vizsgálatával meghatározták az Árpád-házi genomot, az uralkodócsalád haplocsoportját. Az eredményeket a kutatás megfelelő szakaszaiban szakértő szerzői gárda közli majd. Két-három héten belül már lehetnek előzetes eredményeink - közölte Kásler.

Kásler Miklós Forrás: Facebook/Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás európai színvonalú politikus volt, méltatlan hozzá, hogy mindmáig összevissza hányódnak a csontjai egy osszáriumban, sok más csonttal összekeverve. Ha van lehetőségünk arra, hogy meghatározzuk a királyaink csontvázait és méltó körülmények között temessük el őket, ahogy ők szerették volna, ahogy elrendelték, akkor ezt meg kell tennünk. A fehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában tizenöt magyar királyt temettek el, Árpád-háziakat, leányágiakat, Habsburg Albertet, Szapolyai Jánost és persze Mátyás királyt is - sorolta az egykori uralkodók neveit az Emmi minisztere.

A Corvin János DNS-éből származó adatokból már azonosítani lehet Mátyás király csontjait. A többi magyar királyi csontot is személy szerint meg lehet majd határozni, mert mind a tizenöt oda eltemetett magyar király meghatározásához tudjuk, hogy honnan kell további mintát venni a felmenőikből, utódaikból; Prágából, Nápolyból és Európa különböző részeiből.

Hogyha mind a tizenöt oda eltemetett magyar király személyét azonosítjuk és elkülönítjük a többitől, akkor ismerve a korabeli szarkofágokat,

érdemes volna azon is elgondolkodni, hogy egy szép nemzeti emlékhelyet hozzunk létre, ahol minden magyar fejet hajthatna, meglátogathatná a sírjaikat.

A jeles ősök tisztelete mellett pedig arról sem feledkezhetünk el, hogy egy ilyen nemzeti emlékhelynek identitásképző ereje van. A következő nemzedékek magyarságtudatát tudjuk erősíteni azzal, ha nemcsak olvasnak vagy az iskolában tanulnak III. Béláról vagy Hunyadi Mátyásról, hanem ellátogathatnak a sírjukhoz, ahol megérinti őket történelmük - fejtette ki az interjúban Kásler Miklós.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!