A Panama-aktákban is felbukkan a Szegiben lévő Gyurcsány-Bajnai-féle hálózat kulcsfigurája

Gyurcsány Ferenc; Lendvai Ildikó; Bajnai Gordon CSELEKVÉS FOGLALKOZÁS FOTÓ ÁLTALÁNOS KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA SZEMÉLY gratulál kézfogás miniszterelnök politikus rendezvény Budapest, 2009. április 5.
Gyurcsány Ferenc leköszö
Budapest, 2009. április 5. Gyurcsány Ferenc leköszönő pártelnök, a szavazatszámláló bizottság elnöke (j) gratulál a két megválasztottnak, miután bejelentette, hogy Bajnai Gordont (k) hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé, míg Lendvai Ildikót az MSZP elnökévé választotta a párt rendkívüli kongresszusa a Budapest Kongresszusi Központban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A DatAdat Professional Kft. tisztségviselőjeként és a DK-közeli álhírportál, az Ezalényeg kiadójának üzlettársaként is felbukkanó Molnár István az offshore-botrányban szereplő egyik cég magyarországi képviselője - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem világos, hogy miért a háromszáz lelket számláló Szegiben működő irodára bízta a könyvelési feladatokat a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat és az Ezalényeget kiadó Oraculum 2020 Kft., mint ahogyan az sem, hogy miért ugyanitt van a Gyurcsány Ferenc vezette DK EP-képviselőinek a kifizetőhelye.

Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kérdőjelek számát csak szaporítja, hogy pontosan miért vonták be Bajnaiék a datadatos cégháló tulajdonosi körébe azt a Molnár Istvánt, aki az Ezalényeg kiadójának tulajdonosával is közös vállalkozásban szerepel, ráadásul összefüggésbe hozható a Panama-akták néven elhíresült offshore-botránnyal is.

Molnár István amellett, hogy a DatAdat Professional Kft. és a szintén Bajnaihoz köthető Datalyze Research Kft. társtulajdonosa, a cégnyilvántartás szerint további nyolc vállalkozásban is érdekelt különböző formában. Érdekes adalék, hogy Molnár Istvánnak a hivatalosan a Dohány utcában működő ügyvédi irodájának címére további több mint húsz cég volt, illetve van bejegyezve.

Ezek egyike a Sea Manager LTD fióktelepe, amely gibraltári cég képviseletére Molnár István jogosult hazánkban. Az Index egy idén márciusi cikke szerint ez a vállalat szövevényes offshore kötődései révén a Panama-iratok-botrányban is érintett volt.

Az Index következtetése szerint tehát Molnár István szerepvállalása által Bajnai Gordonék DatAdat-cégcsoportja mögött olyan, a Panama-akták offshore-botrányban érintett üzleti körök is állhatnak, amelyek arra szakosodtak, hogy elrejtsék bizonyos cégek finanszírozói hátterét.

Mint köztudott, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már két alkalommal tartott kutatást a DatAdat-ügyben. A cégcsoport tevékenysége miatt az adóhatóság költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást. A NAV szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette a fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

További fontos tény, hogy Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt korábban kijelentette, a DatAdat bizonyosan részesült abból az 1,8 milliárd forintból, amellyel Amerikából segítették a baloldal választási kampányát.