Gulyás Gergely: Magyarellenes bosszú zajlik Brüsszelben

Kormányinfó, 2023. március 9., GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. március 9. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 9-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A kormány támogatja az Országgyűlés előtt lévő határozati javaslatot az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban és továbbra is azon a véleményen van, hogy mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón. Gulyás Gergely közölte, a kormány szerint elhúzódó háborúra kell készülni és a háborúra adott szankciós válaszok miatt a gazdasági nehézségek is megmaradnak. Hozzátette, a magyar álláspontot világos: Magyarország elítéli az orosz agressziót és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. Ezermilliárd forintra emeli a kormány a Baross Gábor-program keretében biztosított vállalati hitelek forrását. Gulyás az Origo kérdésére elmondta, a kormány már egy éve azon dolgozik, hogy a dunaújvárosi vasipar megmaradhasson és ezáltal a munkahelyek, a családok megélhetése is, és az hogy a baloldali önkormányzat veszélyezteti a cég működését, elképesztő és felháborító, ugyanakkor törvénytelen is.
Vágólapra másolva!

A háborús helyzet és ennek hatásai voltak a kormányülés középpontjában – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint elhúzódó háborúra kell felkészülni, és a negatív következmények is várhatóan megmaradnak. Ezek jelenleg gazdasági jellegű nehézségek – tette hozzá. Kiemelte: ha ezt a negatív tendenciát meg akarjuk állítani, fegyverszünetre, béketárgyalásokra van szükség.

Nem tanult semmit a baloldal

Azt is elmondta, hogy a magyar álláspont világos a háború kérdésben: „Elítéljük az orosz agressziót és humanitárius segítséget nyújtunk Ukrajnának" – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Anyagilag is hozzájárulunk ahhoz, hogy az ukrán állam működőképes legyen – szögezte le.

Gulyás Gergely elmondta, a belpolitikai viszonyok továbbra sem változtak meg, mivel a magyar baloldal támogatja a szankciókat, fegyvereket szállítanának, és végső soron belesodornák az országot a háborúba. „Nagy kár, hogy a baloldal nem tanult a tavalyi választások tanulságaiból" – tette hozzá Gulyás.

Gulyás: Le fogjuk törni az inflációt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Le fogják törni az inflációt

Arról is beszélt, hogy az infláció rekordokat dönt tengerentúlon és Európában is, amiből Magyarország sem tudott kimaradni, eleinte átlagos, majd átlagot meghaladóvá vált hazánkban a pénzromlás mértéke – mondta a miniszter.

hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Két feladat van a magyar kormány előtt, egyrészt, hogy olyan döntéseket hozzon, amellyel gyorsan tudják mérsékelni az inflációt. Emlékeztetett a kormány korábbi ígéretére, hogy még ebben az évben le fogják törni az inflációt, mely várhatóan decemberre egyszámjegyűre csökken. Kiemelte,

a családok, nyugdíjasok és kis- és közép vállalkozások érdekében hoztak korábban számos döntést.

Magyarország kormánya sokat tett az infláció mérséklése érdekében. Többek között, számos vállalkozásnak is segítettek. Hozzátette többek között, a munkábajárás támogatását is megemelte a kormány. A rezsivédett árakat az idei évben is meg tudják őrizni – hangsúlyozta.

Az élelmiszerárstop, ilyen helyzetben éppen a legszegényebbek számára fontos, ezáltal ugyanis az alapvető élelmiszerekhez juthatnak mérsékelt áron. Megemlítette továbbá, hogy 350 ezer családot véd a kamatárstop, a diákhitelre is kiterjesztették a kamatsoppot.

"Továbbra is kitart a kormány amellett, hogy az uniós alapjogi chartájában, az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik" Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hatalmas forrásbővítés

Ezermilliárd forintra emeli a kormány a Baross Gábor-program keretében biztosított vállalati hitelek forrását - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta, ez a keret beruházásra és forgóeszközhitelre ad lehetőséget euró-, illetve forintalapon. Ismertetése szerint beruházásnál ez 70-30 százalékos arányt jelent az euróhitel javára, forgóeszközhitel esetén pedig 75-25 százalékos az arány. Közölte,

A kormány tárgyalt a gyermekvédelem ügyéről is. Gulyás Gergely elmondta, hogy az Európai Bizottság keresetet indított az Európai Bíróságnál, amellyel kapcsolatos ellenkérelmet a kormány benyújtotta.

Mint mondta,

Szükséges a gyermekvédelmi törvény

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az elmúlt hetekben napvilágot látott ügyek rávilágítottak, hogy szükség van a gyermekvédelmi törvényre, és azt be kell tartani a viták közepette is. Hozzátette: Ha ez alapján ítélik meg, nem lesz probléma. Újságírói kérdésre elmondta, a kormány támogatja a Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, és erre kéri a frakciót is.

Azonban hozzátette,

Mi lesz a tanári béremeléssel?

Nagy lépést kíván tenni a kormány a pedagógus béremelések ügyében – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy másik kérdésére válaszolva. Hozzátette: „Ehhez az kéne, hogy Dobrev Kláráék ne blokkolják tovább azt a pénzt, ami Magyarországot megilleti".

Kifejtette: a kormány „önálló jogviszonyt" hozna létre a tanárok számára. Felidézve a 2023. január 1-jei, 10 százalékos pedagógusbér-emelést, így fogalmazott: „Szeretnénk elérni, hogy 22 hónap múlva az átlagos pedagógus bér 800 ezer forint felett legyen" .

A kormány kötelezettségvállalása 8-900 milliárdos nagyságrendű a pedagógusbér-emelés ügyében Forrás: MTI/Rosta Tibor

Gulyás Gergyely rámutatott: a kormány kötelezettségvállalása 8-900 milliárdos nagyságrendű a pedagógusbér-emelés ügyében, s ez az összeg folyamatosan nőni fog. Az EU átmeneti segítségére mindenképpen számítunk – fogalmazott – hiszen sokkal több pedagógus van, mint orvos. Figyelmeztetett: a folyamat akadályoztatásával „a magyar baloldal a tanárok hátába szúrja a kést".

Gulyás Gergely az uniós tárgyalások kapcsán kiemelte a serdai tárgyalás után, amikor Navracsics Tibor Brüsszelbe utazott: abban bízik, hogy a miniszter mielőbb dűlőre tud jutni az unióval az egyetemi kuratóriumok összetételével kapcsolatban.

Nem várnak az uniós bírósági ítéletre

A gyermekvédelmi törvény tekintetében a miniszter az Origo kérdésére elmondta, nem kell és nem akarunk várni a bíróság ítéletére.

jegyezte meg a miniszter.

A dunaújvárosi baloldali önkormányzat veszélyezteti a vasmű működését

Az Origo kérdésére Gulyás arról is beszélt, hogy a kormány már egy éve azon dolgozik, hogy a dunaújvárosi vasipar megmaradhasson és ezáltal a munkahelyek, a családok megélhetése is. Az, hogy az önkormányzat veszélyezteti a cég működését, elképesztő és felháborító, ugyanakkor törvénytelen is. – Ilyen felelőtlenséget még egy idegen hitelezőtől se várnánk, nemhogy egy olyan várostól, amelynek elemi érdeke, hogy egy ilyen cég megmaradjon – fogalmazott Gulyás. Hozzátette,

A dunaújvárosi baloldali önkormányzat veszélyezteti a vasmű működését Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Gyurcsány Ferenc parlamenti „öleléséről" a miniszter az Origónak elmondta, mindig megmutatkozik a baloldal sokszínűsége, még ilyen szempontból is, de magánéleti kérdésekbe nem akart belemenni.

Gulyás: Cselekedni kell

Az ország gazdaságának sikere érdekében az a jó, ha a jegybank és magyar kormány között jó az együttműködés – fejtette ki a miniszter. Mint mondta, az infláció a jegybank felelősségi körébe tartozik, ezért ahelyett, hogy azt bizonygatják, hogy nem felelősök érte, inkább azon kéne fáradoznunk közösen, hogy megtörjük az inflációt.

Gulyás Gergely elmondta, még ezen a héten lesz további egyeztetés.

mondta el Gulyás egy újabb kérdésre válaszolva.

A jövő évben ahol tudják, kivezetik az extraprofit adókat, ahol nem, ott valamilyen hozzájárulást még kérnek, de ez elegendő lesz ahhoz, hogy a jelenlegi rezsivédelmet fenn tudják tartani.

Erről még egyeztetni kell

Kiegészítő támogatásban részesítik a kitelepülésen lévő, megnőtt energiaárak és költségek miatt bajban lévő gyógyszertárakat – jelentette be a Heti TV kérdésére a tárcavezető. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt is megjegyezte, hogy a gyógyszerellátásnál egy-egy termék kivételével a gyógyszerek rendelkezésre állnak, jelenleg tehát nem látnak olyan tendenciákat, hogy az emberek felhalmoznának gyógyszereket.

Kiegészítő támogatásban részesítik a kitelepülésen lévő gyógyszertárakat Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kérdésre válaszolva kiemelte azt is: jó lenne, ha a vármegyebérletek a városokon belül is érvényesek lennének, de ehhez az önkormányzatokkal kell megegyezni. Az építési minisztérium jelenleg is tárgyal, így nem tartja kizártnak, hogy megállapodás legyen.

Magyarellenes bosszú

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: magyarellenes bosszú az EB Erasmus-szal kapcsolatos vitája.

A miniszter a gázerőművek építése kapcsán kiemelte:

Ugyanakkor kiemelte, egyelőre erről még nem készült parlamenti előterjesztés. Hozzátette: egy gázerőmű építése mindenképp megéri.

A tárcavezető hangsúlyozta a svéd és finn NATO-csatlakozásról: ő javasolta, hogy legyen két fideszes EP-képviselő is Hende Csaba Finnországba és Svédországba látogató delegációjába. Mint fogalmazott: Racionális, emberi magatartás az, hogy ha valaki Magyarország szövetségese, de nem szövetségesként viselkedik, akkor furcsa az a durva hazugságözön, amivel svéd és finn részről találkoztak.

A miniszter egy másik kérdésre válaszolva kiemelte:

Gulyás: Ez nincs rendben

Az északi áramlat felrobbantása kapcsán Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy kétségei vannak az EU válaszlépéseit illetően. Pártatlan vizsgálatra lenne szükség, amely tisztázza, hogy ki követte el a súlyos cselekményt. Ilyen nem volt, a sértettek pedig még nem döntötték el, hogy valójában sérelmezik-e a cselekményt. Ez is akadályozza a vizsgálat lefolytatását.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió biztosít-e forrásokat az azeri gáz szállítását illetően Magyarországnak, a miniszter elmondta, bízik benne, hogy érkeznek erre források.

Felvetni, hogy egy bizonyos korkülönbség önmagában büntetendővé tesz egy ilyen kapcsolatot, önmagában jogos – mondta el a miniszter az utóbbi időben kiderült szexuális zaklatási botrányok kapcsán.

Az nincs rendben, hogy egy negyven éves embernek egy 15 évessel van szexuális viszonya (képünk illusztráció) Forrás: Ripost

Tájékozatlan a szlovák ügyvezető kormány

A jegybank és a kormány kapcsolatát firtatva elhangzott a kérdés, hogy várható-e, hogy a jegybank elnöke és a miniszterelnök közvetlenül is összeülnek a feszültségek csökkentése érdekében. A miniszter elmondta, rendszeresek az egyeztetések, ez pedig nem zárja ki a kérdéses találkozót.

A negyven euró fölötti gázár jelenlegi üdvözlendő, ha az elmúlt tíz év kétszerese, akkor is, de nem nagyon van olyan kormány, amely szerint ez az ár marad a következő tíz évben is. Nehéz a jövőre vonatkozó prognózisokat adni, de ha ez az ár megmaradna, a jövő év sokkal könnyebb lenne – mondta el Gulyás Gergely.

Ebben az esetben a jövő évi extraprofitok és a rezsivédelem tekintetében is könnyebb helyzetben lenne a kormány.

A finn és svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a miniszterelnök mindkét frakciót arra kérte, hogy támogassák NATO csatlakozásukat, jövő héten fognak tárgyalni a delegációval.

Gulyás Gergely cáfolta a szlovák védelmi miniszter azon állítását, miszerint Magyarország területén ukrán katonákat képeznek ki. Mint mondta az ügyvezető szlovák kormány miniszterének ezen az állítása tévedés, tájékozatlanságra vall.

"Nehogy ezt elhiggyjük"

Arra, hogy Donáth Anna bejelentette: Magyarország idén már nem kapja meg az uniós forrásokat, közölte: a momentumos EP-képviselő ezért dolgozik és abban bízik, hogy a munkája sikeres lesz. A tárcavezető ennek kapcsán kiemelte azt is:

nehogy elhiggyük, hogy hazánk azért nem kapja meg az uniós pénzeket, mert azt feltételezik, hogy visszaélnének velük.

Azért tartják vissza ezeket a forrásokat, mert Magyarország a háború, a migráció és a gyermekvédelem ügyében más álláspontot képvisel. Fontos jelezni azt is, hogy az egész helyreállítási alap forrásainak lehívásával bajok vannak, az unió még csak a források 17 százalékát fizette ki. Éppen ezért azok is elégedetlenek, akik már kapják ezeket a pénzeket.

Gulyás: Ez egy nagyon jó beruházás

Gulyás Gergely kifejtette: az akkumulátorgyár egy nagyon jó beruházás és azt jelenti, hogy támogatják a zöld beruházást.

A miniszter kiemelte:

A tárcavezető hangsúlyozta: a gyártó cég valóban megerősítette, hogy alapanyaghiány miatt nem gyártják idén az első félévben egy epilepszia gyógyszert, a Sabrilt. Hozzátette: csak a gyerekek gyógyszerellátását biztosító mennyiséget engedik felhasználni.

Magyarország fenn kívánja tartani a kereskedelmi képviseletét Jeruzsálemben, minden más külpolitikai lépésről be fog számolni a kormányzat - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás kérdésre elmondta, van néhány olyan ügy Kijevvel, ami joggal tette feszültté a viszonyt. Amit meg lehetne oldani, az értelmet adna egy Orbán-Zelenszkij találkozónak - tette hozzá. Ha van értelme az útnak, akkor mindig is álltunk rendelkezésre - mondta a miniszter.