Hídpénzbotrány: bemutatjuk a főszereplőket - videók

Vágólapra másolva!
Vig Mór baloldali számlagyáros korábban beismerő vallomást tett a bíróságon. A hídpénzbotrány egyik kulcsfigurája onnan vált ismertté, hogy tavaly novemberben egy NAV-razzia során lebukott, és kiderült, hogy több száz milliós számlagyárat üzemeltet. Azonban nem ez volt az egyetlen bűntény, amit elkövetett az Amnesty International Magyarország nevű Soros-szervezet vezetőjének testvére. Vig Mór például 70 millió forintot csalt ki gyanútlan emberektől, felesége volt párját egy veszélyes alvilági bűnözővel verette meg, megpróbált lefizetni egy megerőszakolt nőt, hogy vonja vissza a vallomását, az A-Híd pedig 1,4 milliárd forintot utalt, amelyből 900 millió az ügyvédi letéti számlájára került, amely nem is létezhetne, hiszen 2022-ben öt évre eltiltották praxisától. Karácsony Gergely korábban végleg leleplezte magát azzal, hogy az A-Híd Zrt. sárga sapkájával együtt szerepelt. A hídpénzbotrány főszereplője, a manapság gyakran emlegetett, gyanús pénzügyi műveleteket végző cég munkavédelmi sisakját vette az ölébe Karácsony, pedig korábban arról beszélt, hogy semmilyen kapcsolata sincs a céggel. A dollárbaloldal összes vezetője természetesen mélyen hallgat a hídpénzbotrányról. Megmutatjuk, kik voltak azok a politikusok, akiknek szerepe volt az ügyben.
Vágólapra másolva!

Még múlt héten állt bíróság elé Vig Mór, a hídpénzbotrány egyik kulcsfigurája, akit megközelítőleg negyven rendbeli csalással vádolnak. Ugyan tavaly februárban az ügyben már született döntést, ezt viszont a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte, arra hivatkozva, hogy a sértettek tekintetében a polgári jogi igényről nem döntött az elsőfokú bíróság, amit pótolni kell. Így Vig Mór ügye visszakerült első fokra, ahol kedden a vádirattal egyezően ismételten elismerte bűnösségét, határozatot egyelőre nem hirdettek.

A bűncselekményeket nem egyedül követte el az Amnesty International Magyarország vezetőjének testvére, volt két bűntársa is, egyikük ráadásul büntetett előéletű és jelenleg is szökésben van. Ők hárman követték el a súlyos bűntetteket. Még 2018 szeptemberében kezdték a kétes ügyleteket, onnantól számítva Vig és két barátja 32 sértettet tévesztettek és károsítottak meg, valamint további nyolc személyt is megpróbáltak átverni.

Gyurcsány volt a lejobban várt felszólaló: megállás nélkül hevesen gesztikulálva beszélt
Gyurcsány sem beszél a hídpénzbotrányról
Fotó: Mudra László - Origo

Gyurcsány Ferenc 

A nyilvános cégadatok szerint Vig Mórnak összesen másfél tucatnyi cégben volt, vagy van jelenleg is érdekeltsége. Az egyik ilyen cég, a Büro Cégkezelő Kft. Különösen is érdekes, hiszen a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve. Éppen ide jegyeztek be több olyan céget is, amelyek Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartoznak. Ezek közül az egyik a DatAdat csoport egyik leányvállalat. A DatAdat-botrányról ITT olvashat részletesebben.


Egy két héttel ezelőtti Instagram-bejelentkezésében Karácsony Gergely az A-Híd Zrt. sárga sisakjával együtt szerepel. A hídpénzbotrány főszereplője, a manapság gyakran emlegetett, gyanús pénzügyi műveleteket végző cég munkavédelmi sisakját vette az ölébe, hogy akár egy tombolán, abból húzza ki a cédulákat a hozzá érkezett kérdésekkel.

Ahogy a Ripost írta, az A-Híd Zrt. sisakja nyilvánvalóan ott van a szobájában; sokat pózolt ebben korábban, ezért kaphatta fel, mielőtt elkezdődött a felvétel. "Kollégái a felvétel közben rájöhettek, hogy a cég mutogatása talán nem a legokosabb dolog, és szemmel láthatóan arra kérték, próbálja meg kitakarni a feliratot. Amit Karácsony a maga módján meg is próbált. Egész tenyerével, kissé zavartan, folyamatosan próbálta lefedni a cég nevét... Még azt a kezét is bevetette, amivel a cédulákat húzta elő sisakból... A felvétel végéig szorgalmasan próbálkozott a kínos felirat letakarásával... Egyre szorosabban ölelte magához a botrányos cég sisakját..."

Karácsonynak mindent tudnia kellett a hídpénzbotrányról Forrás: MTI/Balogh Zoltán

 

Mindezzel kapcsolatban Gulyás Gergely az Origónak elmondta, példátlan a főváros a Lánchíddal kapcsolatos mostani magyarázkodása az elmúlt évtizedek fővárosi beruházásaiban.

A miniszter szerint a fővállalkozótól a fővárossal így-úgy, de vélhetően valamilyen összeköttetésben álló emberek kaptak pénzeket megfelelő ellenszolgáltatás nélkül. A legfontosabb, hogy feltárják az ügyet, ha kell, a nyomozóhatóságok segítségével.

 

Gulyás Gergely azt is mondta: nagyon nehéz elhinni, hogy a budapesti városháza tudta és beleegyezése nélkül a Lánchíd-botrány megvalósulhatott volna. A miniszter szerint ezek után fontos megjegyezni, hogy az átláthatóságot hirdető civil szervezeteket nem szabad komolyan venni, hiszen a Transparency International modellértékűnek minősítette ezt a közbeszerzést.

 

Úgy tűnik, hogy a lopást tartják modellértékűnek. Soros György átláthatóságot hirdető embereinek a legbrutálisabb korrupció is megfelel, ha azt a baloldal követi el

- mondta.

Karácsony Gergely


Karácsony korábban Brüsszelben az M1 helyi tudósítójának is kategorikusan kijelentette, hogy nincs semmiféle botrány, mindez csupán a sajtó fantáziájának szüleménye, ezért nincs ok vizsgálóbizottság felállítására sem. Ugyanakkor azzal is próbált védekezni, hogy az említett 1,4 milliárd forintot még azelőtt utalta át Vig Mór cégének az A-Híd Zrt., hogy megkötötték volna a fővárosi önkormányzattal a Lánchíd felújítására vonatkozó szerződést. A pénzmozgások dátumairól nyilvánosságra került információk cáfolják Karácsonyt, de ha mégis a főpolgármesternek lenne igaza, akkor is rögtön adódik a kérdés: honnan tudhat arról, hogy az építőipari vállalat mikor és kinek utalt át milliárdos tételben pénzeket? Állítólag Karácsony Gergelynek nincs érdekeltsége az A-Híd Zrt.-ben, hiszen ő Budapest főpolgármestere.

 

AZ INSTAGRAM-VIDEÓ AZONBAN EGYÉRTELMŰEN ARRA UTAL, HOGY MÉGIS VOLNA MIT VIZSGÁLNI A HÍDPÉNZBOTRÁNY KAPCSÁN A VÁROSHÁZÁN.

 

Karácsony menekül az újságírók elől

Karácsony Gergely később sem volt hajlandó válaszolni a hídpénzbotránnyal kapcsolatos kérdésekre. A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés előtt is elmenekült a sajtó elől – írta a Magyar Nemzet.

Egyetlen baloldali kerületvezető sem tud értelmes magyarázatot adni a hídpénzbotránnyal kapcsolatban. Mindezek ellenére nem támogatják vizsgálóbizottság felállítását sem; sőt van olyan is, aki nem is hallott a botrányos, baloldalhoz köthető ügyről.

Az alábbi videóban megnézhetik a nevetséges válaszokat!

 

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megindította a vizsgálatot egy közérdekű bejelentés alapján, amiben Tényi István jogász felhívta a figyelmet, hogy a Vig Mór-féle számlagyár ügyében folyamatban levő nyomozás nyilvánosságra került részletei alapján olyan bűncselekmények is megvalósulhattak a Lánchíd munkálataival összefüggésben, mint a vesztegetés, a sikkasztás, valamint a hűtlen kezelés.

Karácsony Gergely a kampány részének tekinti, hogy a korrupció lehetőségének felmerülése miatt vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte Brenner Koloman a Lánchíd-felújítás kapcsán.

Nem tudni egyelőre, áttekintheti-e fővárosi vizsgálóbizottság azt, miért drágult meg a Lánchíd felújítása. A testület létrehozását Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje kezdeményezte. A fővárosi Fidesz támogatja az elképzelést, Karácsony Gergely ugyanakkor nem. A főpolgármester ugyan a Magyar Nemzet kérdésére nem válaszolt, ám az ATV-n, az Egyenes beszédben elmondta véleményét a vizsgálóbizottság ötlete kapcsán.

 

Mi köze a fővárosi önkormányzatnak egy olyan nyomozáshoz – ami tudtommal nem is nyomozás, átadtak adatokat –, ami egy olyan cég irodájában volt, amellyel ugyan mi szerződésben voltunk, de amelynek ezer másik szerződése van?

 

– hárította el a kérdést a főpolgármester. Szavaiból az derült ki, hogy nem támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. Kiemelte: a javaslatot a kampány részének tekinti.
 

Tüttő Kata
 

Több tény is arra mutat, hogy a főváros baloldali vezetésének mindent tudnia kell a hídpénzügyről, de tagadnak.

 

NEM SOKKAL 2019-ES KINEVEZÉSE UTÁN RÖGTÖN A LÁNCHÍD FELÚJÍTÁSÁT KÉSŐBB ELNYERŐ A-HÍD ZRT. KARÁCSONYI BULIJÁN TŰNT FEL TÜTTŐ KATA, KARÁCSONY GERGELY HELYETTESE.

 

Tüttő Kata az A-Híd Zrt. karácsonyi buliján Forrás: Origo

Ez már akkor is rendkívül gyanús volt, főleg annak a fényében, hogy Karácsony Gergely még 2019-ben a maga teszetosza módján elszólta magát és azt mondta, hogy a jogszabályi korlátok ellenére azt szeretnék, hogy a Margit híd felújítására a Demszky-korszakban megbízást kapó konzorcium is indulhasson a közbeszerzésen. A Magyar Nemzet üzleti köröktől akkor úgy értesült, hogy az egykori konzorciumot alkotó három vállalat – Közgép, A-Híd Építő, Strabag – közül az A-híd volt a baloldali városvezetés favoritja.