Mikor mond le az egy év börtönre ítélt Fekete-Győr András?

Vágólapra másolva!
Fekete-Győr Andrást hivatalos személy elleni erőszakban találták bűnösnek. Ez példátlan ítélet egy képviselő ellen. A Momentum parlamenti képviselője egyelőre nem mondott le a parlamenti helyéről.
Vágólapra másolva!

Hétfőn másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum szánalmas megbukott elnökét. A 2018-as kormányellenes tüntetésen eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt emeltek vádat Fekete-Győr ellen. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Ismert, a két liberális politikus 2018 decemberében az Országház előtt tartott tüntetésen a rendőrökre támadt. A vád szerint Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt és a Parlament épületét biztosító rendőrök felé dobta amikor még füstölgött. Másnap a két politikus ismét megjelent a Kossuth téren, mindketten meggyújtottak, majd a rendőrök felé dobtak pirotechnikai eszközöket.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást

A Hír TV felidézte, az elsőfokú ítélet felmentette a két momentumos politikust, de az ügyészség súlyosításért fellebbezett. Az ügyészség képviselője kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a törvényszék csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre.

A másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint mindkét vádlott hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bűnös. Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, 

Fekete-Győr András védőjével együtt már fellebbezett a döntés ellen,

 így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Fekete-Győr András esetében többen követelték a lemondást a példátlanul súlyos ítélet után. 

A Momentum országgyűlési képviselője kedd délelőttig továbbra sem mondott le, és nem vállalta a felelősségét a súlyos tetteiért.

Hatalmas veszélyt jelentett Fekete-Győr támadása, az USA-ban már börtönben lenne 

Fekete-Győr füstbombás támadása súlyos veszélyt jelentett az ott lévő rendőrökre. Az erről szóló videót alább tekinthetik meg. 

Mivel Fekete-Győr András ügye már bírósági szakaszban van, ezért a rendőrség nem adhat tájékoztatást arról, hogy annak idején miért nem állította elő a rendőröket füstbombával dobáló politikust  - ezt válaszolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az Origónak még 2021 januárjában. Figyelemre méltó, hogy míg a washingtoni Capitoliumnál kirobbant zavargás miatt tömegeket tartóztattak le, addig a hazai radikális baloldal 2018-as tombolásának vezetői, köztük a füstbombát rendőrök felé dobó Fekete-Győr András megúszta az előállítást. 

A magukból kiforduló radikális baloldaliak különféle tárgyakkal megdobálták az Országgyűlés védelmére kivezényelt rendőröket. Tombolásuk közben a szegény gyerekeknek karácsonyra szánt szánkókat gyújtottak fel, többet elloptak belőlük. Volt, aki azt üvöltötte: "gyújtsuk föl a jászolt!".

A füstbombás esetében az alábbi törvényszakasz a mérvadó. A 2012. évi II. szabálysértési törvény 182.§ (2) bekezdése szerint aki előbbi eszköz (füstbomba) előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására és megsemmisítésére vonatkozó előírásokat megszegi, szankcionálható. Tehát teljesen egyértelmű, hogy Fekete-Győr parlamenti képviselőhöz mérve a rendszerváltás óta példátlan törvénysértést követett el.