Karácsony Gergely szövetségesei hallgatnak a főpolgármester pénzhordó emberének meggyanúsításáról

karácsonygergely, Karácsony Gergely
Egyre rosszabb döntéseket hoz a főpolgármester.
Fotó: Origo
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely főpolgármester politikai szövetségeseibe ismét belefojtotta a szót a kampányfinanszírozási botránysorozat legújabb állomása. Mint ismert lett, Perjés Gábort, Karácsony táskás emberét meggyanúsíthatták a hatóságok a 99 Mozgalom félmilliárdos, ládikás pénzgyűjtése miatt. Az ügyről azonban a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd is hallgat – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgattak ki egy embert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom ötszázmilliós „mikroadományaival” kapcsolatban – írta meg pénteken a Magyar Nemzet, és azt is: a gyanúsított minden bizonnyal Perjés Gábor, a 99 Mozgalom hivatalos képviselője, vagyis Karácsony Gergely táskás embere.  

Perjés Gábor
Fotó: Magyar Nemzet 

A félmilliárd forint forrása ismeretlen, Perjés és Karácsony a nyilvánosság előtt mindössze azt a nehezen hihető mesét adta elő az összegről, hogy az „mikroadományokból” jött össze – áll a Magyar Nemzet cikkében.

Fontos mozzanat, hogy a 99 Mozgalom Egyesület finanszírozta 2021-ben Karácsony Gergely elbukott előválasztási kampányát.

Hullanak a fejek

Tekintve, hogy Perjés Gábor mellett Karácsony másik fontos embere, Tordai Csaba jogi főtanácsadó is képbe került korábban a hatóságoknál, kérdést intéztek a baloldali pártokhoz: mit szólnak a legújabb fejleményekhez, valamint hogy továbbra is töretlen-e bizalmuk a főpolgármester iránt.

Karácsony szövetségesei, így az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum nem válaszoltak a kérdésekre. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a Donáth Anna vezette politikai párt részéről valamelyest erodálódhatott a bizalom, hiszen még kérdésünk elküldésének napján bejelentették: külön listán indulnak Budapesten a nyári önkormányzati választáson.

Karácsonnyal elégedetlen ellenzékiek

A Karácsony Gergely vezetésével kritikus ellenzéki pártok közül az LMP azt jelezte, hogy „oldaltól függetlenül a korrupció minden formáját” elítélik. A Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman pedig kifejtette, hogy 

már korábban is nyilvánvaló volt mindenki számára: követhetetlen és minden átláthatóságot nélkülöző volt Karácsony Gergely kampányának finanszírozása. Ahogyan 2019-ben, úgy 2024-ben sem támogatjuk Karácsony Gergely indulását. 

Brenner Koloman kiemelte, hogy kezdeményezte egy fővárosi vizsgálóbizottság felállítását a Lánchíd ügyében, hogy tisztázódjon: felelősen bánt-e a főváros a rá bízott forrásokkal. 

A baloldali pártok valószínűleg ennek ellenére támogatják továbbra is Karácsony Gergelyt, a Jobbik-Konzervatívok viszont önálló budapesti listával kívánja a polgári Magyarországban gondolkodó budapesti választókat megszólítani

– zárta válaszát Brenner.

A nyomozás fókuszában a mikroadományok

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ jelentését, amit a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. 

Ebből többek között kiderült: a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi valutát a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

Az ügyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett. A bank megállapította, az adományládákba nem férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt, de ezen kívül más problémák is voltak a mikroadományos mesével. 

Az ügyben végül költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt indult nyomozás.

Tavaly novemberben Perjés Gábor otthonában, illetve Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában is tartottak házkutatást. Utóbbi helyszínen okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglaltak le.