Kiadták a figyelmeztetést: villámlás és jégeső jön

Vágólapra másolva!
Heves zivatarok alakulhatnak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében hétfőn. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.
Vágólapra másolva!

Heves zivatarok alakulhatnak ki Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében hétfőn - tájékoztatott a HungaroMet Zrt., amiről az MTI számolt be.

A veszélyjelzés szerint a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Balaton, tó, strand, vihar, általános jellegű fotó, illusztráció, általánosBalaton
Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém vármegyék területén.

A villámlás jelenti az elsődleges veszélyforrást, emellett felerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat.

Hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok az előrejelzés szerint.

Néhol, leginkább Borsodban heves zivatarok is előfordulhatnak, amelyeket viharos, óránkénti 70-90 kilométeres széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérhet.

Kedd éjfélig a nyugati határ közelében a csapadék mennyisége helyenként elérheti a 20 millimétert. A déli országrészben a legerősebb széllökések a déli óráktól késő délutánig elérhetik az óránkénti 60-70 kilométerest. 

Kedden napközben délen, délkeleten néhol előfordulhat zivatar.