Megint láthatjuk Gyurcsány régi, kommunista reflexeit

Vágólapra másolva!
Egy jogállamban nem lehet megfenyegetni a bírákat vagy az ügyészeket azért, mert a jogszabályoknak megfelelően eljárnak a bűncselekményeket elkövető politikusokkal szemben - mondta el az Origónak adott interjúban Deák Dániel a DK elnökének új Facebook-bejegyzésében foglaltak kapcsán. A XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc a többi baloldali politikussal egyetemben nem hajlandó vállalni a tetteiért a felelősséget, sem bocsánatkérést, sem felelősségvállalást nem látunk a részükről. A Megafon ismert véleményvezére szerint teljesen elfogadhatatlan az a fenyegetőzés, amit Gyurcsány Ferenc megenged magának. Gyurcsány a fenyegetőzésével ifjúsági tagozatuk, a Momentum volt elnökét, a börtönre ítélt, rendőröket dobáló Fekete-Győr Andrást védte. Így.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc a legutóbbi Facebook-bejegyzésében megtámadta a bíróságot a Fekete-Győr András elleni ítélet kapcsán, ráadásul fenyegetőzik, nyíltan nyomást gyakorol ügyészekre és bírókra azt emlegetve, hogy néhány nap múlva Varjú László ellen ítélethirdetés lesz. Hogyan értékelhető Gyurcsány akciója?

Érdekes módon, amikor baloldali politikusokkal szemben hoznak ítéletet a bíróságok, akkor egyáltalán nem fontos az igazságszolgáltatás függetlensége, ezekben az esetekben páros lábbal szállnak bele a baloldali politikusok a bíróságokba. 

Gyurcsány Ferenc a többi baloldali politikussal egyetemben nem hajlandó vállalni a tetteiért a felelősséget, sem bocsánatkérést, sem felelősségvállalást nem látunk a részükről. 

Ez ugyanúgy igaz Gyurcsányra, és igaz az új baloldali politikusokra is, így például Fekete-Győr Andrásra.

Gyurcsány volt a lejobban várt felszólaló: megállás nélkül hevesen gesztikulálva beszélt
Gyurcsány Ferenc agresszivitása nem ismer határokat.
Fotó: Mudra László - Origo

Mit mutat a baloldal állapotáról és módszereiről ez a bejegyzés, valamint az abban foglaltak?

A balliberális oldal súlyos hitelességi és morális válságban szenved. Ennek oka, hogy még a 2006-os eseményekért sem kértek bocsánatot, ráadásul az azóta eltelt időszakban kirobbant botrányok kapcsán is követték ezt a magatartást. Szintén jellemző, hogy mindig a kormányra mutogatnak, hiába ők követtek el valamilyen hibát vagy bűncselekményt. Ez egyébként Karácsony Gergelyre is igaz, aki bármilyen fővárosi történés kapcsán azonnal a kormányra mutogat.

Szó szerint ezt is írja Gyurcsány: „Putyin bírósága se sokkal rosszabb. Már a gondolatért is börtönbe zárnak. Pár nap múlva Varju Laci ügyében hirdetnek ítéletet.” Mi motiválja Gyurcsány abban, hogy indulatokat szítson? Mit akarnak elérni?

Pár napja halt meg a börtönben az egyik leghíresebb ellenzéki politikus Oroszországban. Magyarországon ehhez képest még Gyurcsány Ferencet sem sikerült felelősségre vonni a 2006-os cselekményeiért a bíróságok ellenállása miatt. Mindezek fényében rendkívül ízléstelen Gyurcsány Ferenc bejegyzése, amelyben az orosz bíróságok és a magyar igazságszolgáltatás kapcsán von párhuzamot.

feketegyorandras, Fekete-Győr András
Fekete-Győr Andrást védi a DK elnöke.
Fotó: Ceglédi Ádám

A DK elnöke azt is írja, hogy „Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban.” Elképzelhető egy jogállamban, hogy nyíltan bírákat és ügyészeket fenyeget egy pártelnök? Hogyan fér össze ez azzal, amit a baloldal mindig hangoztat?

Teljesen elfogadhatatlan az a fenyegetőzés, amit Gyurcsány Ferenc megenged magának. 

Egy jogállamban nem lehet megfenyegetni a bírákat vagy az ügyészeket azért, mert a jogszabályoknak megfelelően eljárnak a bűncselekményeket elkövető politikusokkal szemben. 

Mindezek fényében meglehetősen képmutató, amikor a baloldal a magyar jogállamiságért aggódik Brüsszelben.

Korábban is előfordult már hasonló eset, amikor is szintén fenyegetőzött, és nyomást gyakorolt a bukott miniszterelnök, például a Sukoró-ügyben. Gyurcsány akkor megígérte: „az ítélet meghozatalában részt vevők tette nem fog következmények nélkül maradni”. Mit akar ezzel elérni a DK elnöke?

Vélhetően a bíróságokat akarja megfélemlíteni és rávenni arra, hogy a számára megfelelő ítéletet hozzák. Ez szintén elfogadhatatlan egy jogállamban. Ezek a még régi kommunista reflexei lehetnek Gyurcsány Ferencnek, hiszen a rendszerváltoztatás előtti időszakra volt jellemző, hogy a politika befolyásolta az igazságszolgáltatást.

A baloldal már „forró tavaszról” beszél. Miért akarnak feszültséget kelteni, és hergelni olyan ügyekben, amelyek már magát a baloldalt teszik nevetségessé?

Folyamatosan növelik a feszültséget, hergelik a saját táborukat. 

Miután zsinórban egymást után négyszer is kikaptak a parlamenti választásokon, már kizárólag a botránypolitizálásban látják a reményt, abba menekülnek, így próbálnak meg utcai demonstrációkat kiprovokálni. 

Ugyanakkor ezekkel a botrányos kirohanásokkal csak egy szűk szavazói réteget tudnak megszólítani, a magyarok többségének ez meglehetősen antipatikus.

Milyen állapotban van most a baloldal?

A balliberális oldal támogatottsága most alacsonyabb, mint amekkora a történelmi vereségüket eredményező 2022-es parlamenti választáson volt. Mindez jól példázza, hogy súlyos válságban vannak, továbbra sem képesek hiteles politikai alternatívát felmutatni. Ezért is szervezték ki a külföldi finanszírozóik a politikacsinálást a dollármédiának és a baloldali influenszereknek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK