Orbán Viktor: Az EP-választás döntő kérdése az lesz, ki békepárti, és ki háborúpárti

Vágólapra másolva!
Egy háborús spirálban vannak Brüsszelben, ami egyre súlyosabb dolgokat eredményez, most már arról beszélnek, hogy katonáknak is kellene állomásozniuk Ukrajna területén - mondta Orbán Viktor Brüsszelben a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban. A kormányfő szerint ez a magyar fül számára megdöbbentő. A legfontosabb, hogy állítsuk meg ezt a háborús pszichózist, mert egyre inkább menetelünk bele a háborúba - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Furcsa érzés Magyarországról jönni Brüsszelbe, mert hazánk úgy néz ki, mint egy egészen normális ország, mivel higgadt, nyugodt és észszerű gondolkodás zajlik – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az EU-csúcs kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszelben úgy beszélnek a vezetők, mint akik a saját háborújukat vívják az oroszokkal.

Háborús spirál

Egy háborús spirálban vannak, ami egyre súlyosabb dolgokat eredményez  szögezte le. Kiemelte, hogy most már arról beszélnek, hogy katonáknak is kellene állomásozniuk Ukrajna területén.  Ez a magyar fül számára megdöbbentő – tette hozzá. A miniszterelnök szerint az a legriasztóbb, hogy ami 2-3 hónappal ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, az mára hétköznapi eseménnyé válik. Korábban a németek nem akartak fegyvereket küldeni, akkor sisakokat küldtek. Ma olyan rakétarendszereket adna Németország Ukrajnának, amellyel be lehet lőni orosz területekre. 

Ez egy háborús spirál. Ez nem egy videójáték. Ez a valóság. Egy-egy döntésnek az a következménye, hogy másnap meghal valaki. Mára már százezrek haltak meg. Az itteni döntések következményei özvegyeket, árvákat, tönkrement életeket, városokat teremt  

- jelentette ki a miniszterelnök. Mint mondta, szívesen beszél mindenkivel, az észszerű diskurzusnak híve, de valahol meg kell vetni a sarkunkat.  Van Magyarországon is szervezett politikai erő, amely bele húzna bennünket a konfliktusba – mondta. A miniszterelnök szerint a magyarok többsége szerencsére mindezt ellenzi.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.21., UkránOroszháború,
Brüsszel háborús pszichózisban van
Fotó: Anadolu via AFP

Brüsszel Soros György zsebében van

Orbán Viktor elmondta: a kormány rendszeresen felkínálja a lehetőséget arra, hogy közös ügyekben mondják el a véleményüket az emberek. Hozzátette: az ország számára fontos döntéseket nem is hoznak enélkül. Nyugaton is jobban támogatják az emberek a háborúellenes politikai erőket, azonban ez azért nem eredményez békepárti fordulatot Európában, mert Brüsszel valójában Soros György hálózatának fogja. A Soros-féle hálózat beépült az európai intézményekbe. Az unió pénzt ad nekik, hogy működjenek – mondta, hozzátéve: az európai emberek véleményének érvényesítését ez is nehezíti.

A gazdák dühe jogos

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország támogatja a nemzetközi kapcsolatokat, ám ellenzik az ukrán gabona behozatalát az EU-ba. Jelezte, hogy az unióban a gazdáknak nagyon komoly szabályokat írnak elő, amivel csökkentik a termelékenységét a gazdáknak. Kiemelte, hogy Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek, így olcsóbban tudják eladni a termékeiket.

Óriási erőfeszítéseket teszünk, hogy a gazdáink ne menjenek tönkre. Ám Brüsszel süket erre a dologra, mert háborús lázban égnek 

 - tette hozzá. Leszögezte, hogy a termelési követelményeket közelíteni kell egymáshoz. A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem véletlenül dühösek a gazdák. – Ha a gazdák szervezkednek, akkor nagy a baj. Azonban Brüsszelnek fontosabb Ukrajna, mint a gazdák – rögzítette Orbán Viktor.

Szót ejtett róla, hogy háború és rossz gazdaság van a béke és a jólét helyett. – A baj a brüsszeli bürokratákkal van – húzta alá a miniszterelnök. 

Sorsdöntő kérdés

Sokat gondolkodom azon, hogy jól közelítjük-e meg az európai politikai ügyét. Hagyományos kategóriákban gondolkodunk. Jobboldal-baloldal, szuverenista-globalista. Úgy látom, hogy ma a döntő kérdés az lesz, hogy ki a béke, és ki a háborúpárti – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: a legfontosabb, hogy állítsuk meg ezt a háborús pszichózist, mert egyre inkább menetelünk bele a háborúba. A miniszterelnök elmondta, az első világháború is egy lokális konfliktusként indult. Lépésről lépésre terebélyesedett ki, s utólag kiderült, hogy a balkáni háborúnak vélt konfliktus a világháború első felvonása volt.

Orbán Viktor kifejtette: A hazai belpolitikában is az a legfontosabb, hogy ki a háborúpárti. Mint mondta, az európai baloldal háborúpártisága megjelenik a magyar politikában is. Hozzátette: aki adja a pénzt, az rendeli a zenét. 

Miután ők kiszolgálói a háborúpárti erőknek, ezért értelemszerűen ők is ezt képviselik. Az a különutas politika, amit a magyar kormány csinál, az kizárólag a magyar emberek érdekéből indulhat ki 

 - fogalmazott.

Budapest Gyurcsány embereinek fogságában van

Orbán Viktor szerint a magyar baloldal továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a tanároknak és óvónőknek járó pénzeket elvegyék Magyarországtól. Ez a legfontosabb kérdés mindenki számára. Budapestről azt mondta, hogy a város fogságban van, a régi baloldal embereinek a fogságában - fejtette ki. 

A fontos ügyeket nem a főpolgármester dönti el Budapesten, nehéz is ezt elhinni róla. Azért üres a kassza Budapesten, mert a baloldal régi emberei csődbe vitték.  

Szép, kényelmes életnek kellene lennie Budapesten, de a főváros kasszájából szétfolyik a pénz - tette hozzá. Ki kell tenni a városvezetésből Gyurcsány embereit, mert különben csődbe mehet a város.