Rájár a rúd az előre gyártott sztárokra

Vágólapra másolva!
A rosszmájúak örömére 2001 rengeteg bajt hozott a Mattel-filozófia jegyében fiú- és lánycsapatokat sorozatgyártó kiadócégeknek. A popipar egyes szakértői szerint ez egy trendet jelöl ki, mások viszont azt mondják, ez teljesen normális jelenség - az összerakott csapatoknak alacsony az életideje.
Vágólapra másolva!

Igaz, ami igaz, az év végéhez közeledve egyre kevésbé kaptuk fel a fejünket, ha egy tinikre pozicionált csapat feloszlásáról vagy halódásáról hallottunk.

Befejezte pályafutását a popipar legnagyobb kreálmányaiból kettő is, név szerint a Five és a Steps, legfeljebb egy-két búcsúkoncert erejéig állnak össze újra. Az S Club Sevent világszerte csak "Spliff Club Sevenként" (spliff: kb. zöld, marihuána a szlengben) emlegetik az angol ajkúak, mióta az együttes három tagját is letartóztatták kábítószer-birtoklásért.

Sokat beszéltek a Backstreet Boys feloszlásáról is, és most a tehetségkutató műsor egymás számára abszolút idegen nyerteseit csapatba tömörítő Hear’Say halálhírét kelti a sajtó.

A hajdan hatalmas Spice Girls tagjai, egy kevésbé sikeres album után külön utakat kezdtek járni. Amellett, hogy ontják magukból a szólóalbumokat, lassan alig lehet találni a szórakoztatóipar területén olyasmit, amiben nem alkottak volna valamit. Talán a szakácskönyv még hiányzik, de az exSpice-októl már kaphatunk jóga-videóktól önéletrajzig mindent.

Persze a kiadókat nem érdekli a temérdek alakuló, befutó, majd feloszló csapat élettartama. Érthető okokból ők csak a profit reményében tevékenykednek, s nem bánják, ha az egyszer használatos csapatok semmit sem tesznek hozzá a zenekultúrához, legföljebb a zenetörténethez. A másolt lemezek miatt egyre nagyobb veszteségeket elkönyvelni kényszerülő vállalatok számára ezek az együttesek gyors és szinte biztos pénzszerzési lehetőséget jelentenek. Ezért gyakran a tehetségesebb, de nehezebben emészthető, esetleg hosszabb idő alatt nyereséget hozó formációkkal szemben is előnyben részesítik őket.

A zenészeket általában azok számára rendkívül rossz szerződési feltétételek mellett felfuttató kiadók persze könnyedén el is tüntetik a süllyesztőben együtteseiket.

Magyar példáért sem kell sokáig kutatni az emlékezetünkben, mint arról az [origo] is beszámolt, a Gabi-Évi-Klári trió alkotta Baby Sisters utoljára a szilveszteri Dáridóban volt együtt megtekinthető.

A külföldi tapasztalatokból okulva Üstökös helyett akár Hullócsillagnak is nevezhette volna RTL klubos produkcióját a hazai sztárgyáros Kozsó. De ne legyünk ilyen pesszimisták, a frissen összeállt csapat februárban hozza ki első maxiját, s a jövője - egyelőre még - biztosnak látszik.