Amatőr színjátszó körök lépnek fel a Nemzeti Színházban

VIDNYÁNSZKY Attila
Budapest, 2019. május 27. Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az évad legfelemelőbb pillanatai egyikeként köszöntötte a vidéki amatőr színjátszás hagyományát újraélesztő V. Pajtaszínház programot Vidnyánszky Attila színházigazgató. A Pajtaszínház program országos szakmai napjára tizenkilenc megye településéről érkeztek képviselők a budapesti Nemzeti Színházba.
Vágólapra másolva!

Négy éve kezdeményezte az amatőr színjátszó körök indítását a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve, elsősorban

olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszó köri tevékenység,

azonban lakosai és közösségei részéről érdeklődés mutatkozott az ilyenfajta művészeti tevékenység folytatására. Idén többek között Kömpöcről,Pellérdről, Gádorosról, Girincsről, Királyhegyesről, Bősárkányból és Mányról érkeztek képviselők a budapesti Nemzeti Színházba.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Pajtaszínház munkája nagyon fontos a települések életében.

Ezeket a közösségeket a színházművészet szeretete és továbbadása teremti meg és táplálja a továbbiakban – fogalmazott az államtitkár.

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója Forrás: MTI/Soós Lajos

A hit mozgatja a Pajtaszínház programot, amely az egyénekre szaggatott világban közösséget tud teremteni.

– mondta Vidnyánszky Attila.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője kiemelte, hogy a közművelődés 2012 óta megújult, nemzetközi szinten is egyedülálló, mert

nincs máshol olyan államilag támogatott kezdeményezés, amely az amatőr színészek fejlődését professzionális rendezőkkel, mentorokkal segítené országosan.

Mint mondta, az elmúlt négy év munkája mentén közel száz olyan településről tudnak, amelyben a program után is tartanak előadásokat a Pajtaszínház szellemében. A bevont települések színjátszó csoportjai – akárcsak a kezdetek óta – az év során megszülető előadásokkal 2020. január végén, a magyar kultúra napja előtt tisztelegve a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatkoznak be a pajtaszínházi szemlén - írta a Magyar Nemzet.