Fu-Hung Hsieh, az Egyetem biomérnök és élelmiszertudomány professzora és munkatársai nemcsak színezéket és ízesítőket adtak a szójához, de kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a csirkemell rostos szerkezetét is utánozni tudják.
"Az íze először inkább a pulykáéra hasonlított" - mondta el Hsieh. "Ezért plusz rostokat kellett hozzáadnunk, hogy jobban emlékeztessen a csirkemell szabálytalan rostjaira." Ehhez a kutatók szójalisztet használtak kiindulásnak, majd főzési eljárásnak vetették alá víz, hő és nyomás segítségével. A 75 százalékos nedvességtartalom teszi lehetővé a szójának, hogy kinézete mellett textúrája is nagyon hasonlítson a csirkéére.A szójacsirke az egészségre is számos előnyös hatással van.
A szójából készült termékek erősítik a csontot és segítenek megelőzni a prosztata-, emlő- és vastagbélrákot. Emellett az esszenciális zsírsavak kitűnő forrásai és nem tartalmaznak koleszterint. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) legújabb ajánlása szerint a koleszterinszint csökkentéséhez a telített zsírokban és koleszterinben szegény étrend mellett napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása is hozzájárul.
A cikk a Journal of Food and Agricultural Chemistry folyóiratban jelent meg.