Elvetik a Terror Háza orosz kritikáját

Vágólapra másolva!
Oroszország szerint a Terror Háza múzeumban kiállított tárgyak egy része hamisan állítja be a Szovjetunió szerepét Magyarország háború utáni történetében. Moszkva szerint Budapesten egyesek újraírnák a II. világháború történetét. A Terror Háza vezetői állítják: semmi okuk, hogy változtassanak a kiállítás tematikáján. A magyar Külügyminisztérium nem tartja megalapozottnak a bírálatokat.
Vágólapra másolva!

A közlemény emlékeztet: a közelmúltban a Békés megyei Dobozban "náci jelképekkel meggyalázták a Magyarországnak a fasizmus alól való felszabadításában elesett szovjet harcosok obeliszkjét", és ezzel egyidejűleg "aktivisták" egy csoportja bírósági keresetet adott be azzal a követeléssel, hogy az emlékműről távolítsák el a vörös csillagot, a későbbiekben pedig az egész emlékművet bontsák el. Ezek a cselekedetek támogatásra találtak Magyarország állami televíziós csatornájának műsorában is".

Az eset "nem elszigetelt epizód" - áll a moszkvai közleményben: az elmúlt években Magyarországon "nem egyszer megtörtént, hogy meggyalázták a szovjet hadisírokat. Ennek oka, sajnálatos módon, a magyar hatóságok tétlensége, amit aktívan kihasználnak a szélsőségesek".

Az orosz külügyminisztériumban úgy látják, hogy Magyarországon egyesek újraírnák a II. világháború történetét. Moszkva nehezményezi, hogy a Terror Háza múzeum "egyenlőségjelet tesz Magyarország hitleri megszállása, a náci terror és az országnak a fasizmus alól való, a szovjet hadsereg általi felszabadítása között".

A múzeumban kiállított tárgyak egy része hamisan állítja be a Szovjetunió szerepét Magyarország háború utáni történelmében - áll a közleményben. Moszkva szerint ez nem szolgálja a magyar és az orosz nép "egymás iránti baráti érzelmeinek erősítését".

Megdöbbenéssel néztük az orosz Külügyminisztérium közleményét, ugyanis a kiállítás nem azonosítja a mai Oroszországot az akkori Szovjetunióval - mondta Havasi Bertalan, a Terror Háza Múzeum sajtóreferense, aki hozzátette: az oroszoktól nem érkezett megkeresés a kiállítás miatt. A múzeum vezetése nem látja okát, hogy változtasson a kiállítás tematikáján - tette hozzá.

A magyar Külügyminisztérium nem tartja megalapozottnak a magyar hivatalos szerveket ért bírálatot egyes ritka és elszigetelt, az egyáltalán nem általános sajnálatos jelenségek kapcsán. Magyar részről változatlanul a hadisírokra és katonai emlékhelyekre vonatkozó kormányközi megállapodás szerint járunk el, amit orosz partnereinktől is elvárunk az oroszországi magyar katonasírok és emlékhelyek esetében. Az esetlegesen felmerülő kérdéseket a magyar fél az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is szakmai szinten kívánja rendezni.

A Külügyminisztérium álláspontja szerint a Terror Házában bemutatott kiállítás értékelése, miként a magyar és az orosz történelem közös pontjainak feltárása, elemzése szakmai és tudományos kérdés. Ennek tudományos műhelye az 1992-ben alakult, a tudományos akadémiák keretein belül működő Magyar-Orosz Történész Vegyes Bizottság, amely már eddig is nagy szerepet vállalt a közös múltat illető esetlegesen eltérő értékelések tisztázásában. Fontos szerepe van a még ismeretlen részletek feltárásában a levéltári együttműködés terén immár tíz éve működő megállapodásnak is. A magyar kormány a jövőben is támogatja ezen együttműködési formák eredményes folytatását.