Csütörtökön kap vezetőt a Nemzeti Nyomozó Iroda

Vágólapra másolva!
Lamperth Mónika csütörtökön nevezi ki a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjét. A belügyminiszter a közül a három jelölt közül választ, akiket az országos rendőrfőkapitány ajánlott. Az új nyomozóiroda feladata kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel és emberkereskedelemmel összefüggő ügyek felderítése.
Vágólapra másolva!

A március 1-jén megalakuló Nemzeti Nyomozó Iroda élére három alkalmas személyre tett javaslatot szerdán az országos rendőrfőkapitány - közölte a belügyminiszter Szegeden. "A holnapi napon fogok dönteni. (...) a három, általa alkalmasnak tartott személy közül fogom kiválasztani az iroda vezetőjét" - mondta szerdán Lamperth Mónika.

A belügyminiszter korábban közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) alapvető feladata lesz a kiemelt súlyú gazdasági, pénzügyi, kábítószerrel, emberkereskedelemmel összefüggő, a szervezett bűnözés jegyeit magán viselő bűncselekmények felderítés és nyomozása.

Az országos hatáskörrel bíró nyomozati szerv létrehozását a magas színvonalú és hatékony gazdaságvédelmi, bűnüldöző tevékenység megteremtése és biztosítása indokolja. A Nemzeti Nyomozó Iroda a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság bázisán, az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság és az internetcsoport integrálásával alakul meg - tájékoztatott Lamperth Mónika. Hozzátette: a létrehozás indoka a hatásköri párhuzamosságok és felesleges vezetői szintek megszüntetése, az EU-elvárásoknak és az új büntetőeljárási törvénynek való megfelelés.

Salgó László országos rendőrfőkapitány a múlt héten elmondta: az NNI öt nagy szervezeti egységből áll majd: a szervezett bűnözés elleni, a bűnügyi, a koordinációs, a gazdaságvédelmi és a pénzügyi nyomozó főosztályból. Ez később a gazdaságvédelmi és a pénzügyi nyomozó főosztályok integrálódásával négyre csökken.

Az átalakítás során az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság létszáma a 1176-ról 415-re csökken, a jelenlegi 117 vezetőből csak 32-nek marad meg a vezetői beosztása. Az NNI végleges létszáma 417 lesz.