Tűz és lázadás egy orosz börtöntáborban

Arganszk, 2020. április 10.
Az @incident.38 Instagram-oldalon közzétett videóról készített képen tűz van a szibériai Irkutsz megyei Arganszkban lévő börtöntáborban 2020. április 10-én, miután fellázadtak a rabok és összecsaptak az őrökkel.
MTI/AP/Az @inci
Arganszk, 2020. április 10. Az @incident.38 Instagram-oldalon közzétett videóról készített képen tűz van a szibériai Irkutsz megyei Arganszkban lévő börtöntáborban 2020. április 10-én, miután fellázadtak a rabok és összecsaptak az őrökkel. MTI/AP/Az @incident.38 Instagram-oldala
Vágólapra másolva!
Egy motozás miatt törhetett ki a lázadás a 15-ös számú büntetés-végrehajtási intézményben, amiben a rabok felgyújtották a börtöntábor fafeldolgozó üzemének épületeit is.
Vágólapra másolva!

Az Irkutszk megyei Angarszkban egy korrekciós telepen, az őrizetesek megtámadtak egy dolgozót és zavargást robbantottak ki. A lázadás közben gyújtogattak is a rabok, egy belső fafeldolgozó üzem három épülete lángol.

Az @incident.38 Instagram-oldalon közzétett videóról készített képen tűz van a szibériai Irkutsz megyei Arganszkban lévő börtöntáborban 2020. április 10-én, miután fellázadtak a rabok és összecsaptak az őrökkel. Forrás: MTI/AP/Az @incident.38 Instagram-oldala/-

A tüzet börtönőrség saját erőből, a tűzoltóság bevonása nélkül oltja. Az orosz állami média egy portálja szerint

abból robbant ki a börtönlázadás, hogy az egyik magánzárkában lévő fogvatartott ellenállt a motozásnak,

és a társai is erre buzdították. A rabok közül többen felvágták az ereiket, egyes források szerint 17-en.

Forrás: MTI/AP/Az @incident.38 Instagram-oldala/-

Az őrizetesek kifogásolták a fogva tartásuk körülményeit, és kegyetlenkedéssel vádolták meg az őröket, a hozzátartozók és jogvédők szerint.

Ellentmondásos hírek érkeznek a lázadásról. Egyes értesülések szerint a börtönlázadásban több százan vettek rész, mások szerint a rabok egy részét társaik kényszerítették lázadásra.

Az @incident.38 Instagram-oldalon közzétett videóról készített képen őrök (az előtérben) és rabok állnak szemben egymással a szibériai Irkutsz megyei Arganszkban lévő börtöntáborban 2020. április 10-én. Később tűz ütött ki a táborban, miután a fegyencek és az őrök összecsaptak. Forrás: MTI/AP/Az @incident.38 Instagram-oldala/-

A Dozsgy független online televízió szerint az őrizetesek ellen erőszakot alkalmaztak és a táborból lövések hallatszottak. A forrás szerint, a helyszínen van 300 kommandós. Az emigrációban élő egykori ellenzéki oligarcha, Mihail Hodorkovszkij tulajdonában lévő MBH-media azt közölte, hogy a börtöntelepen 300 ember megsérült. Az intézményben összesen 1200 őrizetest tartanak fogva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!