Tovább nőtt Hollandiában a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma

Amszterdam, 2019. szeptember 18. Rendőrök az Amszterdam Buitenveldert negyedében elkövetett gyilkosság helyszínén 2019. szeptember 18-án. Egy ismeretlen elkövető agyonlőtte a 44 éves Derk Wiersumot, aki egy maffiaper koronatanújának volt a védőügyvédje. A merénylő elmenekült, a rendőrök nagy erőkkel keresik. MTI/EPA/ANP/Michel van Bergen
Vágólapra másolva!
A legfrissebb, 2019-re vonatkozó adatok szerint 27 százalékkal nőttek a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények. Pedig már a két évvel ezelőtti adatok sem voltak túl megnyugtatóak. Ráadásul tavaly nem csupán az elkövetett esetek száma nőtt meg, hanem az elkövetett bűncselekmények is súlyosabbak lettek - számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség a holland De Telegraaf című lap információira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Hollandiában a bevándorlók által elkövetett bűnesetekről tavaly készült egy nagyobb kimutatás a holland rendőrség kérésére. A Holland Statisztikai Hivatalt (CBS) kérték fel, hogy számolják össze 2010 és 2017 között milyen arányban követtek el bűncselekményeket a hollandok, illetve a bevándorlók.

Helyszínelés egy gyilkosság után Amszterdamban. A kép illusztráció Forrás: MTI/EPA/ANP/Michel Van Bergen

A kimutatásból kiderült, hogy

10 ezer lakosra 1 holland, 3,2 török és 5,4 marokkói gyanúsított jutott.

Az országhoz tartozó autonóm területről, Aruba szigetéről érkezők közül pedig 5,8 gyanúsított jutott ugyanennyi lakosra a vizsgált időszakban. Nagyjából ezek az arányok a bűntető eljárások tekintetében is, habár ott a török származásúak aránya már 7,1 volt.

Akiket már börtönre ítéltek, azok között még nagyobbak voltak az arányok.

10 ezer lakosra 1 holland, 4,8 török, 11,2 marokkói elítélt jutott. E tekintetben a legmagasabb szám a holland Antillákról és Arubából érkező bevándorlók esetében volt (17,3).

Tavaly májusban Geert Wilder jobboldali, bevándorlásellenes képviselő is kritizálta a kormánypárt nyitott határok politikáját, és

beszámolt a 2018-as évben elkövetett - migránsokhoz köthető - 4600 bűncselekményről.

Ezúttal a De Telegraaf szerezte meg a Gazdaságügyi és Biztonsági Minisztérium jelentését a tavalyi évben bevándorlók által elkövetett bűnesetekről. Eszerint

további 27 százalékkal romlott a helyzet. A migránsok 2019-ben már mintegy 6000 bűncselekményt követtek el,

közöttük sokkal súlyosabbakat is, mint egy évvel korábban. Megnőtt a gyilkosság és a nemi erőszak, valamint az erőszak kísérletének az aránya az összes bűncselekményen belül. Az elkövetők főként Algériából és Marokkóból származtak az adatok szerint.

Idén februárban szintén a De Telegraaf által készíttetett felmérés szerint a hollandok 91 százaléka gondolta úgy, hogy az ország betelt, és már nincs "szabad hely".

65 százalékuk pedig úgy vélte, hogy meg kellene állítani a migrációt,

és kevesebb migránst szeretne látni.

Az ország Központi Statisztikai Hivatala szerint a következő években az ország lakossága 17 millióról 18 millióra nő, majd 2039-re eléri a 19 milliót, köszönhetően nagymértékben a bevándorlásnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!