Újabb genderőrület: most a kasztrált emberek a téma Skóciában

lmbtq, szivárványos zászló
Vágólapra másolva!
A V4NA hírügynökség arról számolt be, hogy az állami egészségügyi szolgálat (NHS) nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, ami szerint az eunuch (kasztrált) is egy nemi identitás.
Vágólapra másolva!

A nemekről és a nemsemleges személyes névmásokról szóló vita közepette Skóciában, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vezetői bocsánatkérésre és belső vizsgálat indítására kényszerültek, miután a szervezet tévesen közzétett egy dokumentumot,

amely szerint az eunuch létet nemi identitásként kellene elismerni, a transznemű, a nem bináris, a genderfliud, a ciszgender és a gender queer után.

A később bocsánatkéréssel törölt dokumentum szerint a magukat eunuchként azonosító emberek a legkevésbé látható csoportot jelentik a nemi hovatartozást megerősítő orvosi kezelést igénylők között. Ugyanez a dokumentum az eunuchot úgy határozta meg, mint

képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Susan Smith, a nők jogaiért kampányoló For Women Scotland képviselője az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy "felháborítónak tartjuk, hogy a skót NHS helyénvalónak tartja, hogy az eunuch identitást is nemi identitásként kellene kezelni, arról nem is beszélve, hogy egy cikket is elhelyezzenek a weboldalukon a témában. Ez egy barbár gyakorlat, amelyet évszázadok óta fiatal férfiak és fiúk megalázására és bántalmazására használnak".

A dokumentum közzétételére akkor került sor, amikor a skót kormány a nemek elismeréséről szóló törvény reformjáról szóló vita előtt állt. A törvényt azért kívánják megváltoztatni, hogy a transzneműek számára megkönnyítsék az új nemük elismeréséről szóló tanúsítvány megszerzését. A cél az, hogy orvosi diagnózis nélkül is lehessen, nemi diszfóriára hivatkozva nemet változtatni, ezzel lehetővé téve az emberek számára, hogy saját maguk határozzák meg nemi identitásukat.

A kormány célja a nemek elismeréséről szóló 2004. évi törvény módosításával, hogy új kritériumokat vezessen be a nemek elismeréséről szóló tanúsítványt (CGR) igénylők számára.

A GRC megszerzése azt jelenti, hogy a transz személy új nemét jogilag elismerik, és így új születési anyakönyvi kivonatot kaphat, amelyen ez a nem szerepel.

Shona Robison társadalmi igazságosságért felelős miniszter szerint "a transznemű férfiak és nők társadalmunkban a leginkább megbélyegzettek közé tartoznak, és sokan úgy érzik, hogy a nemi elismerő bizonyítvány megszerzésének jelenlegi rendszere tolakodó és túl bürokratikus". A miniszter hozzátette, hogy ez a törvényjavaslat nem vezet be új jogokat a transzneműek számára. "Arról van szó, hogy egyszerűsítsük és javítjuk a transznemű személyek számára a jogi elismerés megszerzésének folyamatát. A nem megváltoztatása sokkal egyszerűbb lesz, és elegendő lesz nyilatkozni arról, hogy legalább három hónapot töltöttünk el már az új nemi identitásunkkal, mindezt pedig orvosi igazolás nélkül megtehetik majd az igénylők".