Több száz gyereket áldoztak fel az angol Tavistock nemátalakító klinikán

szomorú kislány gyerek sír Kegyetlen gyerekek, versus frusztrált felnőttkor
Vágólapra másolva!
Hannah Barnes a BBC Newsnight című kiemelt aktuálpolitikai műsorának díjnyertes újságírója, a genderproblémákkal küzdő fiataloknak nyújtott kétes és gyakran tragikus nemátalakító beavatkozások nagy specialistája. Több tucatnyi olyan oknyomozó riportot, információt osztott már meg, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a brit egészségügyi szolgálat (NHS) átfogó felülvizsgálatot indítson a nemátalakítást gyakorló klinikákon, továbbá olyan bizonyítékokat is a felszínre hozott, amelyeket később több bírósági eljárásban is felhasználtak, többek között olyan szülők, akiknek a gyerekein visszafordíthatatlan változásokat okoztak a nemátalakító klinikák és akiknek erről hazudtak.
Vágólapra másolva!

Barnes most még ennél is tovább ment és kellő bátorsággal könyvet írt a londoni klinikai vezetők és orvosok nemátalakító eljárásairól, azokról az elhamarkodott, meggondolatlan, nem egy esetben életveszélyes hormonkezelésekről, nemátalakító műtétekről, amelyek visszafordíthatatlanul megváltoztatták gyerekek, tinédzserek életét.

Gyerekek százainak életét tették tönkre Forrás: Origo

Hannah Barnes kivételes, sebészi alapossággal megírt 557 oldalas új könyve („Time to Think" - „Itt az ideje, hogy elgondolkodjunk") végre fényt derít, ahogy a Le Figaro írja, „az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb orvosi botrányára".

Barnes több beszámolót és történetet is megoszt a könyvében, elmeséli például egy anya történetét, akinek kényszerbetegségben szenvedő fia kizárólag csak azért hagyta el a szobáját, hogy lezuhanyozzon, és mindezt naponta ötször megismételte.

A londoni Tavistock klinikán történt konzultáció után a tinédzsert a szakemberek „ránézéssel" azonnal nőnek diagnosztizálták, majd ezután beutalták egy endokrinológushoz (hormonszakértőhöz), hogy megkezdjék a nemváltoztatási folyamatot.

A fiú visszautasította a kezelést, majd később kiderült, hogy valójában homoszexuális.

A Tavistock klinika

Az 1989-ben megnyitott állami klinikát eredetileg olyan fiatalok terápiás központjának szánták, akiknek a serdülőkorba lépve kérdéseik merülnek fel szexuális vagy nemi identitásukkal kapcsolatban. Könyvében Barnes többek között azt mutatja be, hogy a klinikán dolgozók közül többen már 2005-ben amiatt aggódtak, hogy sok betegüket, akárcsak a fent idézett példában, rögtön endokrinológusokhoz irányították, akik végül hormonblokkolókat írtak fel a pubertáskor késleltetésére.

Ezeket a gyógyszereket eredetileg 16 éves kor felettieknek ajánlották, ugyanakkor Barnes elmondása szerint 2011-ben a Tavistock klinikán egy 12 éves, 2016-ban pedig egy 10 éves kisfiút is kezeltek ezzel a gyógyszerrel.

Barnes arra is rámutat, hogy nem elszigetelt esetekről van szó, ellenkezőleg, tíz év alatt a Tavistock klinikán kezelt betegek száma folyamatosan nőtt: a 2010-es 97-ről 2020-ra több mint 2500-ra (ez több mint kétezer százalékos növekedés!).

Mindenféle orvostudományi szempontot nélkülöznek a klinikán Forrás: Getty Images/2022 Guy Smallman/Guy Smallman

Ennek eredményeképpen több mint 1000 gyermeknek írták fel ezeket a hormonblokkolókat, akik közül sokan aztán hormonkezelésnek vetik alá magukat a teljes nemváltoztatást lezáró műtét előtt. Ami tehát kivételnek indult, az a klinika fő irányvonalává vált.

A klinika orvosai megdöbbentő módon és minden ellenőrzés vagy akár más szakemberekkel történő egyeztetés nélkül, mindössze két konzultáció után felírták ezt a kezelést. Hivatalosan azt közölték a szülőkkel, hogy a hatások tökéletesen visszafordíthatók, miközben később kiderült, hogy ez egyáltalán nem így van, magyarán hazudtak a szülőknek.

Depresszió, szexuális zavarok, csontritkulás (a csontszövet romlása), megszakadt vagy megzavart növekedés... - a gyermekeknek adott ilyen kezelések által okozott rendellenességek listája dermesztő, írja Barnes könyvében.

De még rosszabb, hogy a fiatalok egy köre különösen veszélyeztetetté vált: a Tavistock klinika pácienseinek több mint egyharmada autizmus spektrumzavarban szenvedett – és ha az ENSZ statisztikáit vesszük alapul, akkor szerte a világon minden 160. emberből egy érintett ebben a betegségben.

A visszaéléseket a genderideológia nyomására követték el

Barnes szerint egyértelműen visszaéltek a gyermekek betegségével és a klinika gyakorlata alapján több döbbenetes következtetést is levonhatunk.

Az egyik ilyen az, hogy a klinikát működtető szakemberek tapasztalatlanok voltak és hanyagul álltak munkájukhoz.

Végig hazudott a klinika a szülőknek Forrás: Shutterstock

De ennél még durvább azoknak a nem-kormányzati, civilszervezeteknek a szerepe, akik a klinika felhasználásával, az identitásuk vagy a testük serdülőkorban bekövetkező változásai miatt problémákkal küzdő gyermekek megsegítésének ürügyén háborút folytattak a genderidentitás-ideológia nevében.

Ezeket az ideológiákat pedig a nemekkel kapcsolatos komolytalan és téveszméken alapuló elméletek táplálják Barnes szerint.

A „Le Figaro" siet leszögezni, hogy Hannah Barnes oknyomozó könyve mindenekelőtt egy orvosi botrányt kíván leleplezni és semmiképpen sem tekinthető a transznemű vagy transzszexuális emberek elleni manifesztumnak - ahogyan azt a könyv támadói sietnek beállítani. Ahogy fogalmaznak, „ez a könyv visszavonhatatlanul új megvilágításba helyezi a társadalmainkat hosszú hónapok óta mozgató vitát arról, hogy vajon „transzfóbia"-e, ha kritizálni merjük vagy akár megkérdőjelezzük a fent említett kezeléseket és széleskörben történő terjedésüket". Nem vitás, hogy könyvében az újságírónő olyan személyeknek is teret nyújt, akiknek komolyan segítettek az átváltozások. Ezek a vallomások azonban nem homályosítják el a lényeget, egész pontosan azt, hogy a lakosság egy részét sújtó pszichiátriai betegség politikai kihasználásáról van szó, mégpedig úgy, hogy a betegség kezelésmódját a lehető legtöbb emberre alkalmazzák, kiszolgálva ezzel a szélsőséges identitáspolitikát vagy akár piszkos pénzügyi érdekeket (egy beavatkozás költségei 20 ezer eurótól több százezer euróig terjedhetnek).