Hűséget fogad III. Károlynak Ausztrália miniszterelnöke

Károly király, Kamilla királyné, tojás, dobálás
Britain's King Charles III reacts after an egg was thrown in his direction during a ceremony at Micklegate Bar in York, northern England on November 9, 2022 as part of a two-day tour of Yorkshire. - Micklegate Bar is considered to be the most important of York's gateways and has acted as the focus for various important events. It is the place The Sovereign traditionally arrives when entering the city. (Photo by James Glossop / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztrália miniszterelnöke, magánvéleménye ellenére, hűséget fogad III. Károly királynak az uralkodó koronázási ünnepségén - erről maga a kormányfő, Anthony Albanese beszélt Canberrában pénteken.
Vágólapra másolva!

Albanese az 1999-es sikertelen népszavazáson arra voksolt, hogy Ausztráliának ausztrál állampolgár legyen az államfője, de elfogadta, hogy az ausztrálok többsége úgy véli, köztársaság helyett maradjon inkább alkotmányos monarchia. Ő maga ezt is fogja képviselni szombaton, a koronázási ünnepségen Londonban - tette hozzá.

Anthony Albanese Forrás: AFP/Handout

- jelentette ki a helyi ABC műsorszolgáltatónak.

Hozzátette:

Miniszterelnökként különös felelősség terhel azzal kapcsolatban, hogy a nemzetet az alkotmányos rendelkezéseket tiszteletben tartó módon képviseljem

- fogalmazott.

III. Károly király Forrás: AFP/James Glossop

Az Ausztrál Köztársasági Mozgalom, amely az ország köztársasággá válása mellett kampányol, arra szólította fel Albanese-t, hogy amikor a canterbury érsek felhívja a gyülekezetet, hogy tegye le a hűségesküt, akkor maradjon csendben. A kormányfő azonban megerősítette, be fogja tartani a protokollt.

Albanese, aki katolikusként nevelkedett, elutasította, hogy miniszterelnöki beiktatásán a bibliára hivatkozással tegyen esküt, és sem Istent, sem a királyt nem említette fogdalomtételén.

Az ausztrál delegációban jelen lesz mind a hat állam kormányzója, vezetője pedig a jelenleg a londoni Chelsea-ben játszó női labdarúgócsapat sztárja, Sam Kerr lesz. Tagjai közt ott lesz még egy neves zenész és egy komikus is.

Az ausztrál kormány koronázási ajándéka egy 10 ezer ausztrál dolláros (2,2 millió forint) adomány lesz

annak a jótékonysági szervezetnek, amely támogatja az Ausztráliában veszélyeztett nyugati földi papagáj védelmét.