Már megint az orosz gázszállítás leállításával fenyegetőzik Ukrajna

- Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS GAS-COMPRESSOR STATION ENERGY AND RAW MATERIALS EMPLOYEE OIL PIPELINE
An employee of the Orlovka gas-compressor station, in the Izmail region, near the Ukrainian-Romanian border, makes a routine check on pipe-lines on January 14, 2009. Russia is making transit of gas through Ukraine "impossible" by its choice of pipeline routes, Ukrainian state energy company Naftogaz said today in response to Russian complaints. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
A Naftohaz ukrán állami gázvállalat a szerződés 2024 végi lejárta után nem kívánja folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját - jelentette ki Olekszij Csernisov, a vállalat igazgatótanácsának elnöke az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában a hét végén.
Vágólapra másolva!

A Naftohaz vezetője kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban azért készül leállítani a gáztranzitot, mert szerinte Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat.

A Gazprom orosz gázvállalat a szerződésben foglaltak ellenére nem fizet a jelenleg orosz megszállás alatti területen lévő Szohranyivka gázmérő állomáson keresztüli szállításért, ezért a Naftohaz nem jut elegendő pénzügyi forráshoz a tranzitköltségek fedezésére.

A Naftohaz az orosz gáz Európába irányuló tranzitjának leállítására készül. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Csernisov szavai szerint Ukrajna ennek ellenére jelenleg még teljesíti kötelezettségeit és biztosítja a gázszállításokat az európai országok felé.

"Most még nem foszthatjuk meg az Európai Unió egyes országait, amelyek egyébként partnereink, attól, hogy gázt kapjanak és felkészüljenek a télre" - magyarázta a Naftohaz vezetője.

Hozzátette: az EU azt tervezi, hogy 2027-ig teljesen felhagy az orosz gáz fogyasztásával, ezért nem ragaszkodik az ukrán tranzit folytatásához.