Szijjártó Péter: Globális érdek az izraeli terrorellenes műveletek sikere

Szijjártó Péter, interjú, háború, külügy, Izrael, infláció
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter évértékelő interjút ad az Origónak 2023. december 15-én a Külügyminisztériumban.
Vágólapra másolva!
Az izraeli terrorellenes műveletek sikere globális érdek, ez ugyanis hozzásegítheti ahhoz a világot, hogy sehol, soha többé ne ismétlődhessen meg hasonló terrortámadás - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján az izraeli helyzettel kapcsolatos napirendi pontról szólva kiemelte, hogy Magyarország álláspontja kristálytiszta és világos: nem szabad, tilos elfelejteni, hogy miből indult ki az egész közel-keleti konfliktus.

- emlékeztetett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Izrael sikere hozzájárul ahhoz, hogy soha többé ilyen terrortámadás ne fordulhasson elő a világon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aláhúzta, hogy az izraeli terrorellenes műveletek sikere globális érdek, ez ugyanis hozzásegítheti ahhoz a világot, hogy sehol, soha többé ne ismétlődhessen meg hasonló terrortámadás.

"Ezért mi a Hamász megsemmisítésére vonatkozó izraeli célkitűzéseket nemcsak érthetőnek, hanem legitimnek és globális érdeknek is gondoljuk (.)

- hangsúlyozta.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter a tanácsülésen megerősítette két kérdésben is a magyar álláspontot. "Először is, hogy a még fogságban lévő túszok haladéktalan, feltétel nélküli kiengedését szorgalmazzuk" - közölte.

Ezzel összefüggésben tudatta, hogy egy magyar állampolgárt még mindig túszként tartanak nyilván, és csak remélni lehet, hogy még életben van. Illetve aláhúzta, hogy a kormány továbbra is folyamatos kapcsolatban van Katarral és egy másik fontos közvetítő országgal, amelynek kilétét egyelőre nem kívánja felfedni a túszok mielőbbi kiszabadításának érdekében.

- vélekedett.

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy Izrael azzal a kéréssel fordult Magyarországhoz, hogy a zsidó állam labdarúgó-válogatottjai hazánkban játszhassák egyes hivatalos mérkőzéseiket, ahogyan erre már tavaly is sor került.

Tájékoztatása szerint így Magyarországon rendezik meg Izrael Izland elleni Európa-bajnoki rájátszásbeli mérkőzését, valamint az izraeli 21 éven aluli válogatott Lengyelország elleni meccsét és a női válogatott következő hivatalos mérkőzését is. Emellett a kormány támogatja, hogy a Maccabi Haifa a következő Európa Konferencia Liga-meccsét is hazánkban játssza.

- mondta.