150 éve nem tapasztalt hőség tombol Japánban

Vágólapra másolva!
A szezonban szokatlan, rekordnak számító hőséget mértek a Japán legészakibb részén lévő Szapporóban, ahol a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) szerint hétfőn a hőmérséklet meghaladta a 25 Celsius-fokot.
Vágólapra másolva!

Rekordhőséget mértek Japán északi, leghidegebbnek számító részén. Az éves mérések kezdete, azaz 1877 óta ez a legmagasabb hőmérséklet az év ezen szakaszában - közölte a JMA regionális felelőse, Josida Suicsi, hozzátéve, hogy ez a hőmérséklet arrafelé már nyári melegnek számít, április közepén ugyanis Szapporó átlaghőmérséklete körülbelül 11 Celsius-fok szokott lenni.

Nem lehet kizárni a lehetőségét annak, hogy az éghajlatváltozásnak is köze van a szokatlan jelenséghez.

A szigetország leghidegebb részének számító régiójában - mely 1972-ben a téli olimpiai játékok házigazdája volt - minden év februárjában tartják a téli időszak egyik legnépszerűbb eseményét Japánban, a hófesztivált (Juki Macuri).

Nem Japán az egyetlen ország, ahonnan szokatlanul korán érkező hőhullámot jelentenek: idén április elején megdőlt a svédországi melegrekord is. A svéd meteorológiai intézet (SMHI) tájékoztatása szerint hatodikától tizedikéig a napi átlaghőmérséklet legkevesebb 10 Celsius-fok volt.

Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) bejelentette, hogy az idei február volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések 1950-es kezdete óta. A közlemény szerint az átlagos felszíni levegőhőmérséklet 13,54 Celsius-fok volt, ami 0,81 fokkal meghaladja az 1991-2020 közötti időszak februári átlagát, és 0,12 fokkal több az eddig mért legmelegebb, 2016. februári hőmérsékletnél.