Az európaiak többsége nem ért egyet azzal, hogy Brüsszel betiltja a hagyományos motorokkal rendelkező autókat

Skoda,  Kodiaq, autó,  Skoda Kodiaq,  SkodaKodiaq,
Fotó: Fotó - Gulyás Péter
Vágólapra másolva!
Az európai polgárok többsége nem ért egyet a belső égésű motorokkal szerelt gépjárművek 2035-ig történő betiltásával – derül ki a Századvég legújabb Európa Projekt-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban újra felélénkült a vita az Európai Parlament által tavaly februárban elfogadott jogszabályról, amely szerint az Európai Unió 2035-től megtiltaná a belső égésű motorral szerelt, hagyományos üzemanyagokkal hajtott autók értékesítését. Az intézkedés már napjainkban is jelentős kihívások elé állítja az uniós járműgyártókat, amelyek hagyományosan a közösség leginkább exportképes és innovatív húzóágazatát alkotják és amelyeknek – a szigorú, ideológia-vezérelt szabályozás mellett – az európai energiaválság káros következményeivel is meg kell küzdeniük. A beavatkozás kiemelt gazdaságpolitikai jelentősége miatt a Századvég felmérte az európaiak véleményét a tiltásról.

A kutatás eredményei alapján az intézkedésnek nincs kellő társadalmi támogatottsága, ugyanis az uniós polgárok csaknem kétharmada nem ért vele egyet, a támogatók aránya pedig kevesebb, mint a válaszadók egyharmada.

európaprojekt
Fotó: Századvég

Az országok közötti összehasonlításból kiderül, hogy a beavatkozást támogatók aránya egyedül Ciprus esetében haladja meg a döntést elutasítókét, itt is mindössze 2 százalékkal. Ezen felül a kérdés leginkább a máltaiakat, a svédeket és a portugálokat osztja meg, de a többség ezekben az országokban is a tiltás ellen van.

európaprojekt
Fotó: Századvég

A válaszadók az intézkedést leginkább Csehországban (78 százalék), Szlovéniában (75 százalék), valamint Litvániában (73 százalék) ellenzik, és az elutasítók aránya további három tagállamban (Szlovákiában, Észtországban és Magyarországon) is meghaladja a 70 százalékot. 

Kiemelendő továbbá, hogy a társadalmi többség a járműgyártás szempontjából megkülönböztetett jelentőségű Németországban (69 százalék) és Franciaországban (64 százalék) is ellenzi a lépést.

 

A címlapi kép illusztráció!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK