Még közelebb hozta a harmadik világháborút az Izrael elleni iráni támadás

Iranians Celebrate Iran’s IRGC Missile And UAV Attack Against Israel
Ünneplő irániak a csapást követően Teheránban
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Egyre közelebb sodródunk a harmadik világháborúhoz, hiszen az Izrael elleni iráni támadás példátlan konfliktust robbanhat ki a mindig forrongó Közel-Keleten. Irán egyre durvább retorikát alkalmaz. A Közel-Keleten fennálló regionális konfliktusok az orosz-ukrán háború eszkalációja mellett bármikor kirobbanthatják a pusztító, mindent elsöprő harmadik világháborút.
Vágólapra másolva!

Az éjszaka folyamán Irán átfogó támadást indított Izrael ellen, azonban a drón- és rakétaesőt a Vaskupola és Izrael szövetségesei sikeresen elhárították. A közel 300 drónnal és rakétával elkövetett támadás azután következett be, hogy az Izraelt ért brutális terrortámadást Irán is támogathatta. Mint ismert, Irán pénzzel, fegyverekkel és egyéb eszközökkel támogatja az Izraelt folyamatosan támadó Hezbollahot  és egyéb, más terrorszervezeteket. Mivel Irán támogatja az Izrael ellen terrortámadást intéző Hamászt is, ezért nemrég Szíriában Izrael csapást mért az iráni nagykövetségre, megölve két iráni tábornokot. 

irán, izrael, konfliktus, dtóntámadás
Robbanások láthatók a Ramallah feletti égbolton a ciszjordániai Ramallahban, miután Irán megtámadta Izraelt
Fotó: Issam Rimawi / ANADOLU / Anadolu via AFP /

Ekkor Irán bosszút esküdött, és válaszcsapást ígért Izrael ellen megtorlásul.

Joe Biden amerikai elnök a támadást követően nyilatkozatot adott ki, mely szerint vasárnap összehívja a G7-ek vezetőit, hogy "összehangolják az Irán támadására adott egységes diplomáciai választ". Hozzáteszi, hogy szoros kapcsolatban maradnak Izrael vezetőivel. Az amerikai elnök azt is mondta, hogy bár az Egyesült Államok nem tapasztalt támadást létesítményei ellen, "továbbra is éberen figyel minden fenyegetésre".

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elítélte a támadást, és felszólította Iránt, hogy azonnal állítsa le a további támadásokat. 

Hozzátette azt is a miniszter, hogy az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Iránnal, de nem fognak hezitálni, ha meg kell védeniük saját magukat és Izraelt.

Elmondta azt is, hogy amerikai erők továbbra is készenlétben maradnak, hogy megvédjék az amerikai csapatokat és partnereket a régióban, további támogatást nyújtsanak Izrael védelméhez, és fokozzák a regionális stabilitást.

Ezt követően bejelentették, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap rendkívüli ülést tart Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadása miatt. Az ülést Izrael kérte, amely a tanács elnökének, Vanessa Fraziernek írt levelében azt írta, hogy a támadások "súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra".

Kína bár nem ítélte el a támadást, de megszólalt a konfliktussal kapcsolatosan. A kiadott nyilatkozatában az ország "mélységes aggodalmát fejezte ki a jelenlegi eszkaláció miatt", hozzátéve, hogy felszólítja "az érintett feleket, hogy maradjanak nyugodtak és visszafogottak, hogy elkerüljék a feszültségek további fokozódását". 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt írta közösségi oldalán, hogy győzni fognak, és elmondta, hogy az izraeli hadsereg bármilyen forgatókönyvre készen áll.

Donald Trump az általa alapított Truth Social nevű közösségi oldalon ítélte el a támadást, és biztosította a megtámadott országot, hogy mellette áll a bajban. 

A republikánus elnökjelölt szerint a támadásnak nem szabadott volna megtörténnie, és szerinte mindez azért van, mert Amerika gyengeséget mutat. 

Irán mindeközben nagyobb támadásra figyelmeztette Izraelt, ha megtorolja Teherán éjszakai drón- és rakétatámadását. A perzsa ország elmondta, hogy Washingtont figyelmeztették, hogy ne támogassa az izraeli katonai akciót.

Válaszunk sokkal nagyobb lesz a ma esti katonai akciónál, ha Izrael megtorlást hajt végre Irán ellen

 - mondta Mohammad Bagheri vezérőrnagy az iráni állami televíziónak.

Elmondta, hogy Teherán figyelmeztette Washingtont, hogy az izraeli megtorlás bármilyen támogatása azt eredményezné, hogy amerikai támaszpontokat vennének célba.

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami szintén figyelmeztetett, hogy Teherán megtorol minden olyan izraeli támadást, amely az érdekeltségei, tisztviselői vagy állampolgárai ellen irányul.

 

Ezt követően az Izrael ellen terrortámadást intéző, és az Irán teljes támogatását élvező Hamász megvédte Iránt a példátlan támadás kapcsán.

Mi a Hamászban az Iráni Iszlám Köztársaság által végrehajtott katonai műveletet természetes jognak és megérdemelt válasznak tekintjük a damaszkuszi iráni konzulátus elleni támadással és a Forradalmi Gárda több vezetőjének meggyilkolásával elkövetett bűncselekményre

- áll a Hamász közleményében.

Az alaphelyzet az, hogy Iránnak valamilyen módon bosszút kellett állnia azért, hogy néhány nappal ezelőtt a szíriai iráni nagykövetségen a konzulátust szétlőtték, és körülbelül 10 iráni meghalt. Egy részük diplomata, két kiemelt tábornok volt köztük

- mondta az Origo megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve, hogy Irán támadásáról a nyugati hírszerzések tudtak előre, és értesítették Izraelt. Az amerikai, brit és a jordán légierő készen állt arra, hogy a bejövő drónokat lelője. Döntő részüket Izraellel együtt le tudták lőni, és ezt követően Irán bejelentette, hogy az akció véget ért, ők nem akarják folytatni. 

Mohammad Bagheri, az iráni fegyveres erők vezetője azt mondta: "Nem áll szándékunkban folytatni ezt a műveletet, de ha a cionista rezsim bármilyen akciót hajt végre az Iráni Iszlám Köztársaság ellen, akár a mi földünkön, akár a hozzánk tartozó központokban Szíriában vagy máshol, a következő műveletünk sokkal nagyobb lesz, mint ez." Az állami televíziónak nyilatkozó Hosszein Szalami, a Forradalmi Gárda főparancsnoka pedig azt mondta, hogy az éjszaka végrehajtott művelet nagyobb léptékű is lehetett volna. 

Mint Nógrádi kiemelte, most óriási nyomás megy Izraelre, a szövetségesei, elsősorban az Egyesült Államok részéről, hogy ne folytassa a háborút, mert ha folytatja, attól kezdve az eszkaláció kiszámíthatatlan, mert Irán mögött áll Kína és Oroszország.

Az eddigi tanulságokról szólva a szakértő elmondta, hogy a nyugati világban és a Közel-Keleten senki nem áll Irán mellett. Kiemelte, hogy a perzsa ország mögött vannak azok a szervezetek, mint a Hamász és a Hezbollah, amelyek tőle függnek, de egyetlen ország sem állt ki a perzsa állam mellett.

Jelen helyzetben az orosz-ukrán háború eszkalációs spiráljának köszönhetően egyre közelebb kerülünk a harmadik világháborúhoz, ugyanis jelenleg semmi sincs kizárva az újból feléledő fokozott regionális feszültségek miatt. Most a világ Izraelre figyel, hiszen most sok minden múlik a válaszreakción is. A térségben az Irán által is támogatott húszik már óriási bajt okoztak a térségben a globális ellátási láncokat fenyegetve. Egy szélesebb konfliktus a Közel-Keleten brutális következményekkel járna, mert nem lehet tudni, hogy hol csapnak le az Irán által támogatott terrorszervezetek és egyéb ellenséges entitások. 

Egy ilyen konfliktus nemcsak a világgazdaságra gyakorolna hatást, hanem a szerteágazó sok kisebb regionális konfliktusból egy véget nem érő spirálba keveredhet az emberiség egy pusztító harmadik világháború kitörésével.

Orbán Viktor vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Szijjártó Péter pedig közölte,  Magyarország határozottan elítéli az Izraelt ért támadást és Magyarország kiáll Izrael mellett ebben az esetben is. Hozzátette: a jelenlegi információk szerint az Izraelben élő, kettős állampolgársággal is rendelkezők és az ideiglenesen ott tartózkodó magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak. A tárcavezető szerint ez egy olyan támadás, amely minden eddiginél nagyobb eszkalációs kockázattal jár a Közel-Keleten, és adott esetben a globális biztonságot is veszélyeztetheti. 

Hozzátette:

nem véletlen, hogy a közel-keleti konfliktus elmúlt hónapjai során a nemzetközi közösség Magyarországgal a soraiban folyamatosan az eszkaláció elkerülésére és a felelősségteljes viselkedés fontosságára hívta fel a figyelmet.

"Nekünk ebben a konfliktusban természetesen a legfontosabb feladatunk az, hogy a magyar emberek biztonságáról gondoskodjunk. Éppen ezért a nagykövetségeink a térségben természetesen 24 órás szolgálatot teljesítenek. Az izraeli, az iráni, a szíriai, a jordániai, a libanoni képviseleteink is érintettek ebben a munkában" - mondta Szijjártó Péter. Arra kér mindenkit, aki a térségben tartózkodik és még nem tette meg, regisztráljon konzuli védelemre. Hozzátette: ha valaki bajba kerül, akkor a nagykövetségeinken vagy a konzuli szolgálat ügyeleteinek telefonszámán azonnal jelentkezhet és kérhet segítséget.

irán, izrael, konfliktus, dtóntámadás
Rakétákat látnak Gáza város egén az iráni támadást követően, Gázában, április 14-én
Fotó: Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images / Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images

Nem elég, hogy most háborús pszichózis uralkodik a francia elnök, Macron őrült terve miatt az orosz-ukrán háború kapcsán, de most Irán miatt ismét egy lépéssel közel kerültünk a 24. órához, vagyis egy pusztító harmadik világháborúhoz.

Izrael számos ellenséggel rendelkezik a térségben, legtöbbjük pedig Irán támogatásával veszélyt jelent a zsidó államra. Irán Izrael esküdt ellensége, most pedig semmi sincs kizárva a további eszkalációt illetően.