Sznorkelezés közben halt meg egy férfi Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Egy brit háromgyermekes apuka, aki tapasztalt búvár volt, egy ritka típusú fulladásban halt meg egy egyiptomi nyaralás során. A 72 éves Les Finch és felesége, Martha Egyiptomba repültek, és búvárkodni indultak, de pillanatokkal később a férfit arccal lefelé találták a vízben, és nem lélegzett.
Vágólapra másolva!

A 72 éves Les Finch és felesége, Martha idén február 22-én repült a manchesteri repülőtérről az egyiptomi Sarm-el-Sejkbe. Egy barátjukhoz csatlakoztak, aki korábban Egyiptomban élt és dolgozott, és a Three Pools nevű területre indultak búvárkodni, február 27-én a trió felkeresett egy népszerű búvárhelyet. 

A férfinak egy nappal korábban köhögési rohama volt, de ezt csak megfázásként könyvelte el.

Felesége, Martha, a nyugdíjas ápolónő egy alkalommal a víz fölé emelte a fejét, és észrevette, hogy nem látja a férjét. Több más búvár is segített Les keresésében, és végül megtalálták, arccal lefelé, és nem lélegzett - írta a Mirror.

Les-t kihúzták a vízből, közben a búvárok megkezdték az újraélesztést, amíg várták a mentőket. Az apát azonban már nem tudták megmenteni, a helyszínen halottnak nyilvánították.

A vizsgálat során megállapították, hogy a 72 éves Les a fulladás egy ritka fajtájába halt bele. Felesége, Martha vallomásában a bíróság előtt felidézte azt a pillanatot, amikor pánikba esett, mert nem találta férjét. Azt mondta: 

Körbeúsztunk, és ha az ember a halakat nézi, nem mindig van tisztában azzal, hogy mi történik körülötte vagy a víz felett. A barátom már kint volt a vízből, én pedig azt mondtam neki, hogy nem látom Les-t. Elég sokan voltak a vízben, és én egyszerűen nem láttam őt. Teljesen bepánikoltam. Aztán valaki megtalálta. Úgy nézett ki, mintha búvárkodott volna, de már nem volt benne élet...

A patológus, Dr. Brian Rodgers, aki maga is lelkes sznorkelező és búvár, arra a következtetésre jutott, hogy Les merülési tüdőödéma miatt halt meg - ez egy ritka betegség, amely akkor következik be, amikor a testre nehezedő víznyomás a mellkasban köt ki, és az erekből folyadék szivárog a tüdőbe.

Miután Les-t hazaszállították az Egyesült Királyságba, a Royal Preston Kórházban elvégzett CT-vizsgálat szívbetegségre utaló jeleket mutatott ki, de ez nem volt összefüggésben a halálával, és nem is ez okozta az ödémát - írta a Mirror.

A horrorisztikus balesetről szólva a halottkém azt mondta: 

Senki sem vette észre, hogy baj van, és a maszkja és a búvárpipája még mindig a helyén volt. 

 

Veszélyes sportág

Korábban lapunk is beszámolt a szörnyű tragédiáról, amikor 2002. október 12-én világrekord-kísérletre készült a szabadtüdős búvárkodás egyik sztárja, a francia Audrey Mestre. A nő egy levegővétellel 171 méter mélyre akart merülni, hogy megdöntse az addigi 160 méteres rekordot. 

A kitűzött mélységet elérte, de a felemelkedése legelején nem fújódott fel az az emelőballon, amely egy drótkötélen, nagy sebességgel a felszínre emelte volna. 

Így Mestre a tervezett 3 perc helyett közel 9 percet töltött a vízben. A felszínen még volt pulzusa, de már nem tért magához. Bár a hivatalos vizsgálat fulladásos balesetnek nevezte az esetet, a végzetes merülésért a menedzserét és férjét, Pipin Ferrerast okolták a világ búvárai. 

Búvárkodás közben halt meg 2021-ben egy barlangkutató Németország leghosszabb barlangrendszerében. Az 57 éves férfi egy négytagú, tapasztalt barlangászokból álló csoport tagja volt, amely a Mühlbachquellhöhle elnevezésű barlangrendszer egy vízzel borított szakaszába ereszkedett le.

Két éve meghalt egy 56 éves olasz turista a Karib-tengeren, a kolumbiai San Andres szigetén pénteken, amikor sznorkelezés közben megtámadta egy cápa. A férfi a súlyos vérveszteség miatt halt meg.