Autó csapódott a Fehér Ház biztonsági kapujának, halott is van

Vágólapra másolva!
Autó ütközött a Fehér Ház egyik kapujának Washingtonban, a sofőr meghalt, az eset nem okozott biztonsági kockázatot - közölte az amerikai titkosszolgálat.
Vágólapra másolva!

"Helyi idő szerint nem sokkal este fél 11 előtt egy nagy sebességgel érkező jármű a Fehér Ház körüli biztonsági kordon egyik kapujának ütközött" – közölte a titkosszolgálat az X közösségi hálózaton

A biztonsági szolgálat helyszínen lévő tagjai azonnal megpróbálták kimenteni a sofőrt, aki a helyszínen meghalt – közölték. 

police, rendőr, amerika
A rendőrség és a titkosszolgálat közösen vizsgálja az incidenst (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A vizsgálat folyamatban van, Anthony Gugielmi, a Fehér Ház biztonságáért felelős Secret Service szóvivője közölte, hogy 

nem volt fenyegetés, nem volt következménye a közbiztonságra nézve (az incidensnek).

Januárban egy embert őrizetbe vettek, mert szintén az egyik kapunak ütközött autójával. 

A titkosszolgálat közösségi csatornáján megjelent frissítés szerint a Fehér Ház környékén közlekedőknek továbbra is számítaniuk kell forgalomkorlátozásokra, mivel a szolgálat munkatársai vizsgálják az incidens körülményeit. Ugyanakkor a New York Post úgy értesült, hogy az esetet egyelőre a rendőrség kezeli, és közlekedési balesetnek minősített ügyként vizsgálják. Ezt erősíti meg a rendőrség közleménye, mely kitér rá, hogy a vizsgálatot a titkosszolgálattal közösen folytatják le.

A Fehér Házba az elmúlt években több betörési kísérlet is történt, amelyek kellően aggasztóak voltak ahhoz, hogy a biztonsági szolgálatok 2020-ban úgy döntsenek, új, magasabb és erősebb fémből készült kordont építenek az elnöki rezidencia köré. Mikért az Origo megírta, 2023-ban egy sofőr teherautójával kétszer is nekiütközött a Fehér Ház körüli útakadályoknak. Akkori vizsgálat lefolytatásához jóval több lezárásra volt szükség a Fehér Ház környékén: több utat és járdát lezártak a titkosszolgálat döntése alapján, a közeli Hay Adams nevű szállodát a szolgálat kérésére kiürítették.

Korábban pedig, még George Bush elnöksége idején, a titkosszolgálatnak lövésekkel kellett feltartóztatnia egy 47 éves férfit, aki fegyverrel próbált behatolni a Fehér Ház területére. A támadót akkor lábon lőtték, majd kórházba szállították.

2023 májusában hatalmas presztízsveszteség érte a szolgálatot: egy ittas férfi úgy hatolt be egy nemzetbiztonsági tanácsadó otthonába, hogy közben a ház előtt a szolgálat két ügynöke is vigyázott a tanácsadó biztonságára.