Elindultak a francia katonák, szörnyű háború robbant ki

Vágólapra másolva!
A francia állam vasárnap hatalmas műveletet indított a dél-csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetcsoportján, ahol a választási reform ellen kirobbant zavargásokban hatan meghaltak. Az a céljuk, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést Nouméa és a repülőtér közötti 60 kilométeres főútvonalon.
Vágólapra másolva!

A "több mint 600 csendőrrel" zajló művelet célja, hogy "teljes mértékben visszaszerezzék az ellenőrzést a Nouméa és a repülőtér közötti 60 kilométeres főútvonal felett" - jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter az X közösségi oldalon.

Az Új-Kaledóniába érkező és onnan induló járatok hiányában, mivel a légi közlekedést kedden felfüggesztették, a szigetcsoport kormánya szombaton úgy becsülte, hogy 3200 ember rekedt a területen.

Az új-kaledóniai francia főbiztosság közölte: "az állam mozgósít a lakosság védelmének biztosítására és a köztársasági rend helyreállítására".

Bejelentették egyben, hogy "több száz belbiztonsági, logisztikai és operatív támogató és polgári biztonsági erő" érkezik majd a már a térségbe küldött erősítésen felül.

Képünk illusztráció 
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Az ellenőrzés erőszakos visszaszerzése valószínűleg hosszú távú feladat lesz a rendvédelmi erők számára. Az egyes városrészekben minden este tapasztalható erőszakos cselekmények azt mutatják, hogy a zavargók továbbra is nagyon elszántak.

A valóság az, hogy vannak (...) törvénytelen területek (...), amelyeket fegyveres bandák, függetlenségpárti bandák, CCAT-bandák irányítanak. Ezeken a helyeken mindent elpusztítanak

- mondta Philippe Blaise, Új-Kaledónia déli tartományának alelnöke a BFMTV helyi műsorszolgáltatónak szombaton.

A helyi fellépést koordináló egység (CCAT) egy radikális függetlenségpárti szervezet, amelyet erőszakra való felbujtással vádolnak.

A szigetcsoport hatóságai továbbra is fenntartják az este 6 és reggel 6 óra közötti kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, a fegyverszállítás és az alkohol árusításának tilalmát, valamint a TikTok-alkalmazás használatának tiltását. A lakosság számára napról napra nehezebbé válik a közlekedés, az alapvető szükségletek megvásárlása és az önellátás. Egyre kevesebb üzletet sikerül kinyitni, és a sok közlekedési akadály miatt egyre nehezebben jutnak el hozzájuk az ellátmányok, különösen a leghátrányosabb helyzetű városrészekben.

Vasárnap reggel a déli tartomány, ahol a lakosság közel kétharmada él, bejelentette, hogy az összes iskola zárva marad a héten.

A francia hatóságok azt remélik, hogy a csütörtök óta érvényben lévő rendkívüli állapot megfékezi az erőszakot, amely hétfőn kezdődött egy választási reform elleni mozgósítást követően, amelyet az őslakos kanak nép képviselői támadtak meg, mivel választási súlyuk csökkenésétől tartanak.

Vasárnapra a helyzet valamelyest lecsillapodott. Darmanin a nap folyamán közölte, hogy a rendőrségi egységek időközben elhordták a kiégett autóroncsokból emelt több mint 70 úttorlaszt Nouméában a nemzetközi repülőtérhez vezető útról.

Az útvonalon még nem állt helyre a közlekedés, ugyanis a repülőtér újbóli megnyitása még napokat vehet igénybe - ismertette a francia tengeren túli terület köztársasági főbiztosa, Louis Le Franc. Hangsúlyozta egyben, hogy a rendelkezésére álló erőkkel helyre fogják tudni állítani "a köztársasági rendet".

Darmanin szerint néhány élelmiszerüzlet azonban már újra megnyílt, de az iskolákat elővigyázatosságból még péntekig zárva tartják.

A zavargások miatt a légitársaságok felfüggesztették járataikat a szigetcsoportra. A helyi kormányzat szombaton közölte, hogy a légi közlekedés leállása miatt 3200-an rekedtek a szigeteken.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!