Halálos járványra figyelmeztették a Spanyolországba utazó briteket

Vágólapra másolva!
Figyelmeztetést adtak ki a Spanyolországba tartó briteknek egy halálos járvány miatt. A Foreign Office által támogatott Travel Health Pro weboldal arra figyelmeztette az országba utazni szándékozókat, hogy vigyázzanak a kullancscsípés útján terjedő betegséggel.
Vágólapra másolva!

A Spanyolországba utazó briteket figyelmeztették egy vírusjárvány miatt, amely az esetek közel egyharmadában halálos kimenetelű.

A figyelmeztetést azután adták ki, hogy Spanyolországban krími-kongói vérzéses lázat fedeztek fel, amely vírus az esetek közel egyharmadában halálos kimenetelű. 

A Külügyminisztérium által támogatott Travel Health Pro weboldal figyelmeztette azokat, akik az országba készülnek utazni, hogy vigyázzanak a kullancscsípés útján terjedő betegségre. 

Kullancs.
Fotó: James Gathany / CDC

A spanyol Kasztília és León egészségügyi minisztériuma közölte, hogy egy beteg súlyos, de stabil állapotban van kórházban, és elkülönítve tartják Salamancában - írja a Mirror

A megerősített jelentés szerint a beteg egy idős férfi, akit a salamancai kórházba vettek fel a CCHF-nek megfelelő klinikai képpel. 

A Salamanca tartománybeli Kasztília és León kormányának területi egészségügyi szolgálatának járványügyi osztálya a salamancai kórház orvosaival együttműködve közölte, hogy a krími-kongói vérzéses lázat vírus okozza. Azt mondta:

A fő átviteli mechanizmus a Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancs csípése, bár emberről emberre a beteg vérével vagy testnedveivel való érintkezés útján is átvihető, ami különösen az egészségügyi személyzetnél fordulhat elő, ha nem megfelelően védekeznek.

A spanyol egészségügyi hatóságok tanácsokat adtak ki a CCHF elkapásának megelőzésére irányuló intézkedésekről. A közlemény szerint: 

Ami a rovarcsípések megelőzését illeti, az egészségügyi hatóságok emlékeztetnek a megfelelő ruházat és lábbeli viselésének fontosságára a vidéki kirándulások során, valamint az ösvényeken való sétáláskor mind az emberek, mind a háziállatok esetében.

Spanyolországban a CCHF-vírust először 2010-ben jelentették. A spanyol egészségügyi minisztérium 2013 és 2022 augusztusa között 12 emberi megbetegedést és 4 halálesetet jelentett Spanyolországban.

Máshol is tombol a járvány

Tavaly Namíbiában is kihirdették a Krími-kongói vérzéses láz kitörését. Ben Nangombe minisztériumi igazgató azt nyilatkozta, egyetlen eset is elegendő ahhoz, hogy egészségügyi szükséghelyzetet hirdessenek, s megtegyék a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy meggátolják a betegséget okozó vírus terjedését.

Oroszországban már legalább három halottja van az ország déli részén észlelt krími-kongói vérzéses láznak. Az orosz tisztiorvosi szolgálat szerint a sztavropoli területen, Dagesztánban, a Kalmükföldön, a volgográdi, az asztrahányi és a rosztovi megyében találtak a kórban szenvedő betegeket.

Ugandában is megjelent a krími-kongói vérzéses láz 2018-ban. Korábban arról is írtunk, hogy spanyol katonákat is veszélyeztet a krími-kongói vérzéses láz Koszovóban.