A kínai parti őrség vízágyúkkal bombázta a Fülöp-szigeteki hajókat a Dél-kínai-tengeren

A, kínai, parti, őrség, vízágyúkkal, lőtt, Fülöp, szigeteki, hajókat, a, Dél, kínai, tengeren, 2024.03.05.,
SOUTH CHINA SEA - MARCH 05: Chinese Coast Guard ships fire water cannons at Unaizah May 4, a Philippine Navy chartered vessel, conducting a routine resupply mission to troops stationed at Second Thomas Shoal, on March 05, 2024 in the South China Sea. Philippine and Chinese vessels collided in the high seas, leaving four Filipinos with minor injuries after a supply vessel's windshield was shattered by water cannons, the Philippines said. The incidents happened as the Philippines was conducting a routine resupply mission to troops stationed aboard BRP Sierra Madre, a grounded Navy ship that serves as the country's outpost in Second Thomas Shoal (locally called Ayungin Shoal). (Photo by Ezra Acayan/Getty Images)
Fotó: Getty Images/Ezra Acayan
Vágólapra másolva!
A kínai parti őrség vízágyúkhoz folyamodott a Fülöp-szigeteki hajók ellen a Dél-kínai-tengeren a Second Thomas-zátony közelében, amit Ayungin-zátonyként is emlegetnek. Erről a Fülöp-szigeteki fegyveres erők számolt be az X közösségi portálon.
Vágólapra másolva!

Kína parti őrsége szombaton közölte, hogy vízágyúkat vetett be a Dél-kínai-tenger vitatott vizein tartózkodó Fülöp-szigeteki hajók ellen, amit a Fülöp-szigeteki parti őrség "felelőtlen és provokatív" lépésnek minősített.

A Reutershez eljutott közlemény szerint az egyik fülöp-szigeteki hajó komoly sérüléseket és károkat szenvedett.
Nem ez volt az első eset a vízágyús bombázásra, a kínai parti őrség az elmúlt időszakban egyre gyakrabban vetette már be ezt a fegyvert a Fülöp-szigeteki hajók ellen a Dél-kínai-tengeren a Second Thomas-zátony és a Scarborough-zátony környékén, de voltak már hajóütközések is. 

image

A zátonyon kis létszámú filippínó csapat állomásozik egy hadihajón, amelyet Manila 1999-ben helyezett ott partra, hogy megerősítse szuverenitási igényeit.

Kína szinte az egész Dél-kínai-tengerre, köztük a Fülöp-szigetek 200 mérföldes kizárólagos gazdasági övezetén belül fekvő Second Thomas-zátonyra is igényt tart, és hajókkal járőrözik a vitatott atollon. Az Állandó Választottbíróság 2016-os döntése szerint Kína átfogó követeléseinek nincs jogi alapja.

Március 5-én a Fülöp-szigeteki parti őrség arról számolt be, hogy az egyik hajója megsérült, miután egy kínai őrhajóval ütközött a Dél-kínai-tengeren egy vitatott zátony közelében, és négy ember megsérült.

A, kínai, parti, őrség, vízágyúkkal, lőtt, Fülöp, szigeteki, hajókat, a, Dél, kínai, tengeren, 2024.03.05.,
A március 5-i incidens felvétele
Fotó: Getty Images/Ezra Acayan / Getty Images/Ezra Acayan

Kína több évtizede vitában áll Brunei-jel, Vietnámmal, Malajziával és a Fülöp-szigetekkel a Dél-kínai-tenger egyes szigeteinek hovatartozása kapcsán, ahol jelentős szénhidrogén-készleteket fedeztek fel.