Vágólapra másolva!
A napokban többször felröppentek olyan hírek, hogy az Alpine F1-es csapatát eladhatják. A franciák ugyanis a mezőny leglassabb autójával rendelkeznek jelenleg, sok gonddal küzdenek, ennek ellenére Bruno Famin csapatfőnök tagadja a pletykákat.

Az Alpine a 2022-es konstruktőri negyedik helye után szeretett volna betörni a legjobb három istálló közé, mivel gyári alakulatról van szó gyári háttérrel és büdzsével, így joggal reménykedhetett ebben a csapat. 

Bruno Famin, Alpine
Bruno Famin, az Alpine csapatfőnöke exkluzív interjút adott 
Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP

Ehhez képest az idei négy futam alkalmával mindannyiszor körhátrányban fejezték be a viadalt, és az időmérőkön is két 15. hely jelenti a legjobb eredményüket.

Bruno Famin: A csapat egyáltalán nem eladó

Ezek után nem csoda, ha valakiben felmerül, hogy a csapatot birtokló Renault Csoport esetleg beszüntetné az F1-es szerepvállalást. Ha viszont hihetünk Faminnak, akkor ez egyáltalán nem téma a márkán belül - írja a Motorsport.

„Az Alpine projektje nagyon komoly” – mondta a csapatvezető az F1 újságírójának, Lawrence Barrettónak adott exkluzív interjú keretében. „Az a célunk, hogy a motorsportok és a Forma–1-en keresztül irányítsunk nagyobb figyelmet az Alpine márkára. A vezetőség pedig teljes mértékben támogat minket. 

 

 A csapat egyáltalán nem eladó. Tovább fogunk küzdeni, hogy elérjük céljainkat.”

Hozzátette, ennek ellenére tudja, ez nem egy szórakoztató időszak.

"Nem ott tartunk a teljesítmény terén, ahol lenni akarunk, és nem azért csináljuk ezt, hogy a 15. és 16. helyen legyünk. Mi elöl akarunk lenni, szeretnénk javítani az autónk teljesítményén – és a lehető leghamarabb a dobogókért és futamgyőzelmekért akarunk menni. 

Mindenki tisztában van azzal, hogy ez nem könnyű feladat. Valójában rendkívül nehéz, és ezért nagy tiszteletet érdemelnek a versenytársak. Ahhoz, hogy elöl harcolhassunk, emelnünk kell a szinten, muszáj fejlődnünk.”

Elmondta, hogy az 1970-es évek elején, amikor elindult az F1-es projektjük, mindenki nevetett rajtuk, ők viszont erősek voltak.

"Most is ezekre a nehéz pillanatokra akarunk építeni. Tudjuk, hogy mindenkinek vannak jobb és rosszabb időszakai. Mi most az utóbbiban vagyunk, de arra fogjuk használni a lehetőséget, hogy erősebbé váljunk, és a csapatnál is el fogjuk végezni a szükséges változtatásokat a célok elérése érdekében. A jelenlegi autó még az előző vezetés eredménye, de az a fontos, hogy mit csinálunk most. Én pedig boldog vagyok ezzel. Persze az út nagyon hosszú, és sokat kell fejlődnünk.”

Egy ilyen rossz kezdés után azt gondolhatnánk, az Alpine inkább bedobja a törülközőt az idei évre, és teljes egészében a jövőre fókuszál, de ez nem opció számukra. Időközben pedig ők is gőzerővel dolgoznak a 2026-os hajtóegységen.

„Viry már jó ideje dolgozik az új motorszabályokon. 

A jó hír az, hogy a tervek szerint alakulnak a dolgok. Elégedettek vagyunk azzal, amit csinálunk. 

Az elérni kívánt szint eléggé ambiciózus. Egyelőre tehát jól haladunk, de sosem lehet tudni, mit csinálnak a többiek” – zárta gondolatát Famin, aki szerint egyelőre a pilóták is boldogok az istállónál, még ha ezt most nehéz is elhinni.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.