Az álomfejtés atyjával csábítják Bécsbe a turistákat

Vágólapra másolva!
A Bécsi Turisztikai Hivatal nyereményjátékot hirdetett Sigmund Freuddal Bécsben. Akik letöltik az ehhez kapcsolódó alkalmazást, azok megismerhetik a pszichoanalitikus életét és munkásságát, ráadásul értékes ajándékokat nyerhetnek.
Vágólapra másolva!

Sigmund Freud Challenge címmel játékot hirdetett a Bécsi Turisztikai Hivatal, amelynek keretében a világhírű pszichoanalitikus életének és munkásságának ismert és kevésbé ismert helyszíneire látogathatnak el az érdeklődők. A kihívás kiindulópontja a Sigmund Freud Múzeum a Berggasse 19. szám alatt, de a játék olyan helyekre is elkalauzolja a résztvevőket, amelyeket még a bennfentesek sem feltétlenül kötnek össze Freuddal. Ilyenek például a Bécset körülvevő szőlődombok.

A sokáig tüdőszanatóriumként is működő Belle Vue kastély – ahol Freud orvosként dolgozott – közelében található réten, a Bellevuewiese-n született meg ugyanis az álomfejtés teóriája.

A pszichoanalitikus mindennapjaitól, a kutyák iránti szenvedélyén át, a kokainnal átfűtött sötét időszakáig mindent megtudhatunk a játékon keresztül.

A Roadster kiemeli: az összegyűjtött pontok után olyan ajándékokat sorsolnak ki, mint például egy hétvége Bécs legrégebbi hotelében, vagy olyan levélpapír-csomagot, ami pontosan úgy néz ki, mint amilyet Freud is használt.

A játék 2024 végéig tart és csupán az ivie városnéző alkalmazást kell hozzá letölteni. A Wien Tourismus digitális útikalauza húsz városnéző sétát ajánl olyan bécsi klasszikusok érintésével mint Sissi, Freud, a Ring vagy Beethoven. 

image

Tudattalan, libidó, elfojtás, komplexus, felettes én, a freudi kulcsszavak mára a közbeszéd részévé váltak. Jóllehet a szakma az eredeti elmélet szinte minden pontját megkérdőjelezte, cáfolta vagy árnyalta, sőt az elmúlt két évtizedben néhányan Freud személyének is durván nekimentek, a freudizmus jelentősége vitathatatlan. 

Minden emberi törekvés, állította Freud, még a legmagasztosabbnak tűnő cél mozgatórugója sem egyéb, mint a szexuális vágy. Ezt az elvet ugyan Freud legtöbb követője elvetette, mégsem lehet elvitatni tőle, hogy megágyazott a 20. század szabadabb nemiségfelfogásának, sőt a ’68-as szexuális forradalomnak is.

Freud valójában olyasmit fogott fel általános emberi jellegzetességként, ami csupán saját korának lenyomata volt. A szexuális elfojtásból származó neurózisok jó részét maga a társadalom, a 19. század prűd polgári miliője termelte ki. Freud pszichoanalitikus pályája a női hisztéria – a korszak egyik leggyakoribb lelki betegsége – kezelésével és vizsgálatával indult.