Rangos nemzetközi esemény kezdődik ma a fővárosban, a 24. Budapest Táncfesztivál

Vágólapra másolva!
A rangos fesztiválon bepillantást nyerhetünk a legnagyobb magyar társulatok premierjei mellett a kubai, olasz és finn társulatok produkcióiba is, április 27. és május 11. közt.
Vágólapra másolva!

Kubai utcagyerekekből lett világhírű társulat az Acosta Danze, akik szintén fellépnek


A firenzei táncegyüttes, a fiatal Nuovo Balletto di Toscana nyitja meg a rendezvényt ma este Michele Di Stefano koreográfiájával. A fesztiválprogram különlegessége a kubai utcagyerekből kiemelkedő táncművésszé váló Carlos Acosta együttese, az Acosta Danza lesz. A társulat először jár Magyarországon, és igazi karibi életérzést ígérnek Cuban Eclectico című darabjukkal. A nemzetközi hírű fellépők sora a finn táncvirtuóz koreográfiájával zárul, Susanna Leinonen Nasty című megrázó előadása a nőkkel és a női testtel szembeni könyörtelen elvárásokra hívják fel a figyelme

Számos neves hazai és külföldi tánceggyüttes fog premier előadásokkal fellépni
Fotó: Nemzeti Táncszínház

t. Április 29-én, a Tánc Világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, ezen az eseményen átadásra kerül "Az évad legjobb alkotója" elismerés, továbbá díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert táncművészek, pedagógusok, illetve neves alkotók.


Minden társulat  első magyarországi premierrel lép színpadra


A fesztivál különlegessége, hogy a társulatok egytől egyig premierekkel készülnek, 

ezért a szervezők szerint minden estét érdemes lesz a táncművészet iránt érdeklődőknek a Millenárison tölteni. 

A közönségnek nem kell bemutatnunk Barta Dóra Badora Társulatát sem, aki a Bánk Bán nyomán ezúttal Melinda alakját helyezi reflektorfénybe április 30-án.  

Barta Dóra Badora Társulata a Bánk Bánból Melindát helyezi a produkciója fókuszába
Fotó: Nemzeti Táncszínház

A Szegedi Kortárs Balett Fekete Hattyú című balett-thrillerében Odette személyiségének szétesését a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra. Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat május 7-énegy látszatra kifogástalannak tűnő társadalom képét mutatja be, a látszat mögött azonban felsejlik a tudástól megfosztott emberek világa.


Barokk táncjáték is színpadra kerül


A tánc mellett a zene sem maradhat el: A Forte Társulat és a Dador Projekt Zenekar Concordia című, a barokk zenetörténet klasszikus szerzőinek műveire készült, élő zenekarral és énekkel kísért táncjátékában groteszk és lírai kettősök váltják egymást, a zárónapon, május 11-én a Duda Éva Társulat Bábel című darabja lesz látható.

A Szegedi Kortárs Balett Fekete Hattyú című balett-thrillerében Odette személyiségének szétesését állítja színpadra
Fotó: Nemzeti Táncszínház

 A Nemzeti Táncszínház Kistermében Fehér Ferenc, Lőrinc Katalin és Pál Zoltán műsorát élvezhetik a látogatók; május 8-án Kulcsár Noémi Tellabor Ibsen Babaház című előadása debütál.

További részleteket a www.tancszinház.hu oldalon találhatnak.