Lezuhant az iráni elnököt szállító helikopter - cikkünk frissül

Vágólapra másolva!
Baleset érte az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikoptert az állami tévé jelentése szerint, de egyelőre semmilyen további részlet nem ismert, sőt ellentmondóak a közlések. A gépen utazott még az elnökön kívül Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is, valamint Kelet-Azerbajdzsán kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője. Hatalmas erőkkel, több mentőcsapat kereste a lezuhant a helikoptert, amit a rossz időjárási körülmények ellenére több óra után megtalálhatták.
Vágólapra másolva!

Ebrahim Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

Az iráni állami tévé legfrissebb közlése szerint az elnököt szállító helikoptert érte baleset leszállás közben, míg az első jelentések csak a háromtagú elnöki légikonvoj egyik helikopterének balesetéről szóltak, és arról, hogy keresik a légi járművet, de a kutatást akadályozza a szakadó eső és az erős szél.

Az incidens az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett történt, és a helikopteren tartózkodott az iráni külügyminiszter is - jelentette a TASZSZ az Irna iráni hírügynökségre hivatkozva.

Irán már atombombával fenyeget, elszabadulhat a nukleáris apokalipszis

Irán az elmúlt években számos alkalommal hangsúlyozta, hogy nukleáris törekvései békés célúak, és hogy az iszlám köztársaság soha nem törekedett atomfegyverek építésére vagy bevetésére. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) februári jelentése szerint azonban Irán jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását, és továbbra is 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami messze meghaladja a kereskedelmi célú nukleáris felhasználáshoz szükséges tisztaságot.

Frissítés: 

Keresőkutyákkal és drónokkal ellátott negyven mentőcsapatot indítottak a hegyvidéki erdős térségben. Az iráni Vörös Félhold szerint az egyik ilyen csapatnak időközben sikerült elérnie a baleset helyszínére.

Ahmad Vahídi belügyminiszter annyit közölt, hogy a mentőalakulatok az időjárási körülmények és terepviszonyok miatt csak nehezen tudnak eljutni a térségbe. Egy helyi tudósító élő bejelentkezése során sűrű köd volt látható a háttérben.

Az iráni elnökön kívül a helikopteren utazott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is, valamint Kelet-Azerbajdzsán kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.

Egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni az elnök kíséretével, így a gépen utazók sorsáról sem tudni.

Az állami televízió megszakította műsorát és képsorokat mutatott az elnökért országszerte imádkozó hívekről. 

Frissítés: 

Babak Yektaparast, a segélyszolgálatok szervezetének szóvivője elmondta, hogy sötétedés után a köd miatt le kellett állítani a légi keresést. 

Frissítés: 

A Tasnim iráni hírügynökség szerint mostanra sikerült meghatározni az elnöki küldöttség pontos helyét. A Teheran Times pedig az iráni Vörös Félhold vezetőjére hivatkozva azt írja, hogy az egiyk kutató- és mentőcsapat elérte a helyszínt – írja a Magyar Nemzet. Ezt az információt azonban még nem erősítették meg. 

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint 

sikerült felvenni a kapcsolatot az iráni elnök helikopterének két utasával.

 A RIA Novosztyi orosz hírügynökség értesülései szerint az elnök környezetének emberei felvették a kapcsolatot a parancsnoki központtal, ami reményt ad arra, hogy senki sem halt meg a balesetben.

A Noor News hírportál ugyanakkor azt írta, hogy nem érkezett jelentés arról, hogy robbanást vagy tüzet láttak volna az elnök helikopterének leszállóhelyén, "ami a helikoptercsapat biztonságára utal”.

Frissítés: 

A Reuters azt írja az állami televízióra hivatkozva, hogy megtalálták a helikoptert, de az utasok állapotáról egyelőre nincs információ.

Frissítés: 

India miniszterelnöke az X-en üzent a balesettel kapcsolatban: 

Mélységesen aggasztanak a Raisi elnök mai helikopteres balesetével kapcsolatos jelentések. Szolidaritást vállalunk az iráni néppel ezekben a nehéz órákban, és imádkozunk az elnök és kísérete életéért 

Az örmény külügyminisztérium rövid közleményében azt írja, hogy megdöbbentették az Iránból érkező hírek, és imádkoznak az iráni elnökért és a gépen tartózkodókért, és készek minden támogatást megadni. 

Mohsen Mansouri az elnök felelős helyettese elmondása szerint Ebrahim Raiszi helikopterének egyik tisztjével és a személyzet egyik tagjával sikerült felvenni a kapcsolatot. Véleménye szerint ez azt jelentheti, hogy a baleset nem volt olyan súlyos, mivel többször is sikerült elérniük őket. 

 

Korábban beszámoltunk róla, hogy Irán nukleáris robbanóanyagokkal fenyegetőzött, közvetlenül azután, hogy rakétákkal támadta meg Izraelt. Irán megtorló támadásai Izrael ellen két héttel azután következtek be, mert Izrael megölt két magas rangú iráni parancsnokot a damaszkuszi iráni konzulátus elleni csapásakor.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár elítélte Irán Izrael elleni támadását, és felszólított minden felet a maximális önmérsékletre. Magyarország is határozottan elítélte Irán támadását, Orbán Viktor imádkozott az izraeli nép biztonságáért.

Frissítés:

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka szerint rádiójeleket fogott a lezuhant helikopterről, a hadsereg elindult a jelek irányába. 

Frissítés:

Törökország bejelentette, hogy 32 hegyimentőt küld Iránba, hogy segítsenek a mentési akcióban. Azt is közölték, hogy Irán kérésének megfelelően éjellátóval felszerelt helikoptert is rendelkezésre bocsájtanak. Emellett az Európai Bizottság is bejelentette, hogy iráni kérésre műholdakkal segítik a kutatást a lezuhant repülőgép iránt.

Frissítés:

Megérkezett a helikopter lezuhanásának körzetébe az Iszlám Forradalmi Gárda főparancsnoka, hogy a helyszínen segítse a kutatócsapatok munkáját. Eközben az Al Jazeera információi szerint krízistanácskozás zajlik az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokai, egyes miniszterek, az elnökhelyettes és helyi tisztégviselők között. 

Cikkünk frissül!

Kapcsolódó cikkek: