Robert Kovac (Horvátország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Robert Kovac, a horvátok középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Robert Kovac (Horvátország)
Poszt: középhátvéd
Klub: Bayern München
Születési idő: 1974. április 6., Berlin
Testsúly, magasság: 182 cm/78 kg
Válogatottság: 32 mérkőzés

Horvát szülők gyermekeként Berlinben látta meg a napvilágot 1974. április 6-án, és első klubja a Rapide Wedding volt, majd a Hertha Zahlendorfban futballozott. Ezt követően elválltak útjai ikertestvérétől, Nikótól, mivel Robert az 1. FC Nürnberg játékosa lett.

A másodosztályú együttestől egy idény múlva a legjobbak között szereplő Bayer Leverkusen vette meg 1996 nyarán, és így ismét együtt futballozhatott testvérével. A gyógyszergyáriaknál hamar bekerült a kezdő tizenegybe, és remek játékával felhívta magára a horvát szövetség figyelmét is.

A válogatottban három évvel bátyja után mutatkozott be, 1999 áprilisában Olaszország ellen, és azóta kihagyhatatlan a nemzeti tizenegyből. A Bayern München 2001-ben vetett szemet rá, és eredetileg csak 2002-től igazolta volna le, hiszen így egyetlen márkát sem kellett volna fizetni érte, de Münchenben úgy gondolták, hogy azonnal szükség van rá, és ezért testvérével együtt megvették. Vételára ötmillió font volt.

A bajoroknál a legbiztosabb csapattagok közé számít, és a világ egyik legjobb védőjátékosává nőtte ki magát. A foci mellett kosarazni és golfozni is szeret.