Vágólapra másolva!
Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic elhozták számunkra a tenisz aranykorát. Ők öten, Andy Murray-vel és Stan Wawrinkával együtt olyan szintre emelték a játékot, ami már-már művészet. Rivalizálásuk és trófeahalmozásuk egy olyan fiatal generációt inspirált, akik közül néhányan már Grand Slam-döntőben is megmutathatták magukat. A legendák életkorából fakadóan szépen lassan eljön az ő idejük. Összeszedtük azt a tíz teniszezőt, akik öt év múlva a világranglista élmezőnyét alkothatják – már ha addigra Djokovicék „végre" visszavonulnak...

Akik lemaradtak: Nem csak azért hagytuk ki Karen Hacsanovot, mert három orosz már sok lett volna egy tízes listára. Sokkal inkább azért, mert játéka igencsak rapszodikusnak mondható, ami számos ütőtöréssel szokott párosulni. A világranglista 12. helyén álló Denis Shapovalov szintén hajlamos a kiemelkedő teniszre, de egyelőre még ő is szenved el váratlan vereségeket.

Szintén nem válogattuk be Nick Kyrgiost, akit ennek ellenére 26. születésnapjához közeledve sem vagyunk hajlandóak leírni. Hisszük, hogy több, mint egyszerű fenegyerek, és egyszer benő a feje lágya – az utóbbi időben már voltak erre utaló jelek.

Két fiatal, Jannik Sinner (balra) és Hubert Hurkacz játszották egymás ellen a miami tenisztorna döntőjét Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Matthew Stockman

Az amerikaiak közül Frances Tiafoe az ausztrálhoz hasonló showműsort képes a pályára tenni, amikor elkapja a fonalat. Casper Ruud lehet az, aki felteszi Norvégiát a teniszvilág térképére, amit a sportág helyi rajongói már régóta várnak, tekintve, hogy korábban a skandináv régióból Svédország milyen játékosokat adott nekünk (Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander). Miomir Kecmanovic és Borna Coric pedig a szerb-horvát hagyományokat viheti tovább.

Íme tíz fiatal teniszező, akik öt év múlva a Top 10-et alkothatják a férfi világranglistán:

10) Hubert Hurkacz

lengyel, 24 éves
Nem Hubert Hurkacz napjaink legtehetségesebb lengyel teniszezője. A 19 éves Iga Swiatek a tavalyi Roland Garros női bajnokaként már bebizonyította, hogy játékában akár két számjegyű mennyiségű Grand Slam-győzelem is benne van. Ugyanez Hurkaczra nem feltétlenül igaz, mégis szép jövő állhat előtte is.

A hórihorgas játékosban már régóta benne volt egy olyan eredmény, mint a Miamiban megrendezett Masters megnyerése. A fiatalok közül ő élt a legjobban azzal a lehetőséggel, hogy Federer, Nadal és Djokovic sem voltak ott Floridában. Milos Raonic és Shapovalov mellett listánk három tagját is legyőzte a trófeához vezető úton (Tsitsipas, Rubljov, Sinner), ezzel ő lett az első, aki lengyelként Masters-trófeát emelhetett a magasba.

Ugo Humbert ellen nem lesz könnyű labdamenetet nyerni a következő években Forrás: AFP/Pascal Guyot

9) Ugo Humbert

francia, 22 éves
Míg az egyéni sportok közül vívásban már szinte ritka, ha valaki jobbkezesként áll fel a pástra, addig teniszben még kiváltság balkezesnek lenni. Humbert az egyetlen, aki ebben a kezében fogja az ütőt ebből a tíz fiatalból. Tavaly megszerezte pályafutása első két tornagyőzelmét, mégsem Aucklandben vagy Antwerpenben nyújtott teljesítményére emlékezhetünk első körben vele kapcsolatban.

Az év utolsó Mastersén, Párizsban négy döntő szettes meccset játszva a negyeddöntőig menetelt úgy, hogy az első körben Casper Ruudot, a másodikban Stefanos Tsitsipast verte hihetetlen izgalmak közepette egy mindent eldöntő tie-breakben. Ezután Cilicet döntő szett 6:3-ra győzte le, majd Milos Raonic ellen ismét egy tie-break döntött, ám ezt hatalmas küzdelemben 9-7-re elveszítette.

Nem csak azért emlékeztet minket Nadalra, mert balkezes, hanem ahogy a 20-szoros Grand Slam-győzteshez hasonlóan nem ismer elveszett labdamenetet. Honfitársa, az ifjúsági olimpiai bajnok Hugo Gaston mellett ő lehet a következő balkezes, aki ellen mindenki utál majd játszani.

8) Andrej Rubljov

orosz, 23 éves
Fucsovics Márton tudna arról mesélni, hogy mennyire kellemetlen és kiszámíthatatlan az orosz fiatal ellen pályára lépni. Kis túlzással addig püföli a labdát, amíg meg nem nyeri a pontot. A kiválasztott tíz teniszezőnkből talán ő játszik a legnagyobb kockázatvállalással, aminek megvan az ára.

A moszkvai születésű játékos a legutóbbi négy Grand Slamjén egyaránt negyeddöntőbe jutott, a júniusi Roland Garroson jöhet az újabb áttörés a számára. Neki Masters-győzelme még nincs, de az 500-as tornagyőzelmeket szépen gyűjtögette az elmúlt időszakban. Szeptember óta négyet is meg tudott nyerni ebből a kategóriából, az utolsót pont Fucsovics ellen Rotterdamban.

Alex De Minaur, a következő ausztrál teniszcsillag? Forrás: AFP/William West

7) Alex De Minaur

ausztrál, 22 éves
Amennyire szépen eloszlanak a legjobb női teniszezők szerte a világban, a férfiaknál legalább annyira Európa-centrikussá vált a 2010-es évekre a mezőny. Ez 2021. április közepén is igaz, amikor a férfiaknál a legjobb 11-ből egyedül az argentin Diego Schwartzman nem az „öreg kontinensen" látta meg a napvilágot. A nőknél a legjobb tíznek a fele mondhatja magát Európán kívülinek, köztük az első helyen álló Ashleigh Bartyval és az őt követő Naomi Oszakával.

Lleyton Hewitt óta az ausztrál világelső honfitársai az elmúlt időszakban rendre kudarcot vallottak. Elég csak Kyrgiosra, vagy Thanasi Kokkinakisra, esetleg Bernard Tomicra gondolni. Azonban velük szemben az ő kisugárzása nem annyira egocentrikus, benne meglehet az az alázat, ami ahhoz kell, hogy naggyá váljon. Ja, és Hewitt az edzője, így a legjobb kezekben van.

6) Felix Auger-Aliassime

kanadai, 20 éves
Listánk második legfiatalabbja, aki, ha megtanulja megnyerni a legfontosabb meccseket, akkor többre viheti, mint egy hatodik hely. Viszont amíg nem tud javítani a tornadöntőkre vonatkozó csapnivaló mérlegén (7 vereség, 0 győzelem), addig hiába övé az egyik legfinomabb ütőfogás és az egyik legváltozatosabb stílus, ez lesz a maximum a számára.

Hét elveszített fináléja alkalmával egyetlen szettet sem tudott megnyerni, pedig csak egy Zverev és Tsitsipas elleni döntőn nem volt erre előzetesen esélye. Igaz, a kora alapján még bőven van ideje bemutatni az ehhez szükséges mentális fejlődést. Ha arra gondolunk, hogy ez listánk legidősebb, következő helyen rangsorolt szereplőjének sem jött azonnal, akkor pláne erre a következtetésre juthatunk.

5) Dominic Thiem

osztrák, 27 éves
Kétségtelenül neki van a legelegánsabb stílusa ebben a mezőnyben. Erre nemcsak az egyaránt német nyelvterületről származó Red Bull és az Adidas figyelt fel, hanem például a Rolex is. Az óragyártó választása nem esik akárkire, amikor termékét ráteszi valakinek a csuklójára, elég csak Roger Federerre gondolni.

Thiem sokáig csak salakspecialistaként volt ismert – az elmúlt öt Garroson mindig legalább negyeddöntős volt -, de tavaly megmutatta, hogy ennél jóval több lakozik benne. A járvány előtti utolsó Grand Slamen, az Australian Openen szettelőnyből bukta el a Djokovic elleni döntőt, majd a hosszú szünet után az övé lett az első GS-trófea: a US Openen tudott a legjobban élni a szerb nyolcaddöntős kizárásával.

Dominic Thiem az eddigi egyetlen Grand Slam-győztes a fiatalok közül Forrás: AFP/2020 Getty Images/Matthew Stockman

A New York-i döntőben Zverevet kétszettes hátrányból tudta megverni, bebizonyítva ezzel, hogy igazi bajnok alkat. Előtte Medvegyevet, De Minaurt és Auger-Aliassime-t is le kellett győznie a végső sikerig vezető úton. Ugyanezt az idei Australian Openen egy addig ihletett formában játszó Kyrgiosszal szemben is meg tudta csinálni.

4) Alexander Zverev

német, 23 éves
Tavaly egyetlen szettet kellett volna még behúznia Thiem ellen pályafutása első Grand Slam-trófeájához. Ez nem jött össze neki, az osztrák bravúrosan fordított ellene. A német színekben versenyző Zverev igazi teniszcsaládba született, és már 20. születésnapja után a negyedik helyen tudta zárni a 2017-es évet.

Már három Masters-trófeával rendelkezik, valamint 2018-ban megnyerte az év végi világbajnokságot úgy, hogy az elődöntőben Federert verte 7:5, 7:6-ra, majd a döntőben nem adott esélyt Djokovicnak 6:4, 6:3-as sikere alkalmával. A szerb teniszező mellett Nadal is jövőbeli potenciális világelsőként tekint rá, így mi sem viszonyulhatunk hozzá másképp.

Stefanos Tsitsipas vs. Alexander Zverev - az egók csatája Forrás: AFP/Adrian Dennis

3) Stefanos Tsitsipas

görög, 22 éves
Ha csak tizedannyi önbizalmunk és egónk lenne, mint amennyi ennek a görög srácnak van, már azzal is hegyeket tudnánk megmozgatni. Ő lehet generációjának Nadalja, akit tényleg soha, de soha nem szabad leírnunk. Elég a 2019-es év végi világbajnokságra gondolnunk, ahol Medvegyevet, Zverevet és Federert is lemosta a pályáról, hogy aztán a döntőben szetthátrányból fordítson Thiem ellen.

Küzdeni tudását két éve mutatta meg először, amikor az Australian Openen Federert úgy győzte le, hogy az első szett tie-breakjét 13-11-re veszítette el. Másnak ezután kedve se lett volna odaállni a meccs további részére. Nem úgy Tsitsipasnak, aki számára a vereség nem opció. A meccs másik két rövidítését már ő nyerte a legenda ellen, így négy játszmában továbbjutott, és egészen az elődöntőig menetelt.

Győzte már le Nadalt salakon – és az idei Australian Open negyeddöntőjében -, valamint Djokovicot lassú és gyors kemény pályán is. Amin javítania kell ahhoz, hogy igazán naggyá válhasson, azok a döntők: 13 fináléjából csak ötöt nyert meg, nyolcat pedig elveszített – eddigi egyetlen komoly trófeája a már említett vb-cím. Már a salakszezonban érdemes lesz odafigyelni rá.

2) Jannik Sinner

olasz, 19 éves
A szakértők szerint ő lehet a következő „dominátor" a férfi teniszben. A síelőből lett teniszező a 2019-es NextGen-torna megnyerésével bizonyította először képességeit. Humberttől ugyan kikapott a csoportkörben, de Tiafoe-t és az etióp születésű svéd Mikael Ymert legyőzve továbbjutott, majd előbb Kecmanovicot, majd De Minaurt verte a fiatalok nem hivatalos világbajnokságán.

Tavaly a Roland Garroson csak a salakkirály Nadal tudta őt megállítani a negyeddöntőben. Az idei első Mastersre se Federer, se Nadal, se Djokovic nem utazott el, ez számára is egy jó lehetőség volt egy kiemelkedő eredmény elérésére, amivel élni is tudott. Aki csak a Hurkacz elleni döntőben ütött több mint 30 ki nem kényszerített hibája alapján ítéli őt meg, az csak hibás következtetéseket vonhat le képességeiről.

Előttem az utódom: Danyiil Medvegyev már idén elveheti a világelsőséget Novak Djokovictól Forrás: Sputnik via AFP/Mark Peterson

1) Danyiil Medvegyev

orosz, 25 éves
2021. február 21. – Novak Djokovic a nyolc évvel fiatalabb alteregója ellen lép pályára az Australian Open döntőjében. Mindenki hatalmas csatát vár a két teniszező között, de végül a szerb akkora csapást mér a trónkövetelőre, mint amekkorát ő volt kénytelen elszenvedni Nadaltól a Garros-fináléban fél évvel azelőtt.

A 25 éves Medvegyevnek aznap nem volt esélye a sikerre, mégis feljött a világranglista második helyére, és Miami után alig 1900 pont a hátránya Djokoviccsal szemben. Ezzel a sokak számára két legunszimpatikusabb játékos áll az első két pozícióban jelenleg. A stílusjegyeik nagyban megegyeznek annak ellenére is, hogy az orosz még nem állt elő azzal, hogy egy guru tanácsaira csinál mindent a pályán kívül.

Djokovichoz hasonlóan Medvegyev is fantasztikusan mozog a pályán – teszi ezt annak ellenére, hogy 1,98 méter magas. Nem üti szépen a labdát, de kit érdekel, amikor félelmetesen hatékonyan teszi azt? Medvegyevet az sem érdekli, ha egy egész stadion kifütyüli, sőt elmondása szerint akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor az egész világ ellene van.

Márpedig a közönségnek ideje szépen lassan megszokni őt, mert könnyen lehet, hogy a 2021-es év után már az ő nevével kezdődik a világranglista.