Elfogadhatatlan, értelmetlen és káros döntés Rapport Richárd romániai országváltása

Rapport Richárd elődöntős a belgrádi Grand Prix-n
Vágólapra másolva!
A Magyar Sakkszövetség elnöke, Szabó László szerint elfogadhatatlan, káros és érthetetlen az, hogy a legjobb magyar sakkozó, Rapport Richárd a jövőben román színekben szeretne versenyezni. A sakkszövetségi elnök a Sportrádió Hazafutás című műsorában először beszélt részletesen erről az ügyről.

Szabó László a Sportrádió hétfő esti Hazafutás című műsorban nyilatkozott az elmúlt hét legnagyobb vihart kavart eseményéről, arról, hogy Rapport Richárd a jövőben román színekben versenyezne tovább. Azt mondta, hogy számára egyáltalán nem elfogadható, hogy Rapport átül a románokhoz.

Rapportot nem a románok keresték meg, a dolog fordítva történt. Azaz a magyar sakkozó vette fel a kapcsolatot a román szövetséggel.

"Ez hibás, káros és elfogadhatatlan döntés"

- tette hozzá Szabó László, aki egy másik szempontot is megvilágított. "Rapportot 8-9 éve nem lehet rávenni arra, hogy a magyar sportsajtónak interjút adjon" - mondta az elnök.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke szerint érthetetlen és káros Rapport döntése Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság

Így pedig nem lehet brandet építeni. Számtalan levelet írtam neki ebben a kérdésben, de nem jutottunk előre egyetlen lépést sem.

- tette hozzá Szabó. De az is kiderült, hogy ezt a lépést Rapport semmivel nem indokolta. Legalábbis a magyar szövetségnek nem.

Az olimpiai csapatba is szerették volna betenni, ezt is elutasította. "Rapport 5 éve nem ül le játszani a magyar válogatottban"

- mondta Szabó László.

Rapport a Magyar Sakkszövetséget egyáltalán nem tájékoztatta a lépésről. Ellentétben a FIDE-vel, azaz a Nemzetközi Sakkszövetséggel, mert őket informálta. A román szövetségi elnök ezt többször hangsúlyozta. Szabó László elmondta, hogy a zászlóváltás nem igényel különösebb feltételeket: kell egy romániai állandó lakcím, meg egy helyi gázszámla.

Ebből tehát az is kiderült, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség meglehetősen egyszerűen és könnyedén értelmezi az országváltást, azaz szó sincs arról, hogy a román színek felé kacsingató Rapportnak fel kellene vennie a román állampolgárságot.

A magyar szövetség több kérdést intézett a nemzetközi szövetséghez. Az MSSZ azt is megteheti, hogy levélben tiltakozik a váltás ellen. Erre hivatalosan 90 nap áll rendelkezésre, ebből azonban már jó néhány nap eltelt.

Rapport Richárd a jövőben román színekben szeretne sakkozni Forrás: International Chess Federation/Twitter

- mondta Szabó László. "A FIDE-nek sem hiányzott ez az egész, ott sem hülyék ülnek. Rapport számára semmilyen anyagi előnnyel nem járna az országváltás" - erről igyekeztünk a sakkozót meggyőzni. "2024-ben itt lesz a sakkolimpia, számítunk rá. 35 éves kora után a magyar adófizetők állják majd az olimpiai életjáradékát, amit a 2014-es tromsöi olimpián elért második helyezése után kaphat. Egy ilyen döntés előtt ezt is illene figyelembe venni.

"Biztos vagyok abban, hogy a románok azt szeretnék, hogy Rapport hosszú távon is náluk játszana.

- mondta el Szabó László. "Azok a pletykák, hogy Rapport országot vált, évek óta napirenden vannak" - mondta az elnök. "Mindenfélét lehetett már hallani, de a román szál tényleg derült égből a villámcsapás a számunkra."

Abban egészen biztosak lehetünk, hogy az ügynek folytatása lesz. Szabó László azt is elmondta, hogy akár a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig is készek elmenni - már abban a kérdésben, hogy mennyire észszerűek és jogszerűek a FIDE országváltási szabályai.